Life Style

Un designer de modă român i-a învăţat pe spanioli să realizeze ţinute din materiale reciclabile. GALERIE FOTO

3
min
8/12/2023

Designerul crede că oricine este pasionat de modă şi ştie cum să îşi realizeze haine din materiale reciclabile poate să facă acest lucru, în special dacă crearea lor îi „distrează în mod special”.

Un designer de modă român i-a învăţat pe spanioli să realizeze ţinute din materiale reciclabile.

Alina Gurguță, care este şi lector la Universitatea Națională de Arte București, a susţinut atelierul de modă „ReFashion, ReCycle, ReUse, ReInterpretation” pentru studenţii de la Universitatea Carlos III din Madrid şi tinerii de la centrul Dejóvenes Leganés.

„În baza informațiilor prezentate la început, cursanții și-au lăsat frâu liber imaginației și au creat outfituri purtabile din diferite materiale reciclabile: pungi, ambalaje, sticle de plastic, capsule de cafea, haine vechi etc. Centrul Dejovenes Leganes ne-a pus la dispoziție spații de lucru, materiale, mașini de cusut și ustensile specifice de croitorie. Toate costumele finalizate în urma workshopului au fost speciale, deși destul de  diferite, căci fiecare dintre participanți și-a transpus o parte din personalitate în outfitul creat”, a spus Gurguţă pentru Green News.

Aceasta a adăugat că un costum realizat din pungi i-a atras cel mai mult atenţia, datorită modului original în care creatoarea și-a pus amprenta și a scris cu markerul mesaje pe fiecare clin al rochiei.

„Studenții spanioli sunt destul de asemănători cu studenții mei de la Universitatea Națională de Arte București, demonstrând un entuziasm aparte și disponibilitate de a învăța lucruri noi. Este adevărat că cei din Madrid nu studiază moda sau designul vestimentar, ci vin din cu totul alte domenii, iar asta de cele mai multe ori este un atu care le permite să se lase mai liberi în procesul creației, fără frica de a greși”, a mai spus ea.

Designerul crede că oricine este pasionat de modă şi ştie cum să îşi realizeze haine din materiale reciclabile poate să facă acest lucru, în special dacă crearea lor îi „distrează în mod special”.

„Desigur că o haină ca să fie cu adevărat purtabilă și prietenoasă cu pielea, trebuie să fie confecționată din materiale prelucrate și pregătite într-un mod special, chiar dacă la bază sunt materiale reciclate”, a adăugat aceasta.

Gurguţă a fost singurul trainer care a participat la eveniment, parte a Festivalului de culturi urbane FLIPAS, după ce a acceptat invitaţia Institutului Cultural Român de la Madrid.

Foto: Alina Gurguță pentru Green News