Stiri

Deşeurile dintr-o comună din România vor fi colectate doar pe baza unei plăcuţe cu cod QR

2
min
10/4/2024

Deşeurile dintr-o comună din judeţul Iaşi vor fi colectate doar pe baza unei plăcuţe cu un cod QR de identificare.

Măsura se va aplica din această primăvară celor care locuiesc la case în comuna Miroslava şi va fi o premieră în judeţ.

Proiectul este menit să îi determine pe oameni să încheie contracte de salubritate, întrucât există 35.000 de locuitori în satele din zonă, însă doar 27.000 de plătitori ai taxei de salubritate.

Astfel, operatorul de salubritate va ridica gunoiul doar de la casele care deţin cod QR la intrare, pe care proprietarii îl obţin de la Primăria Miroslava la reînnoirea declaraţiei pentru taxa de salubritate. Plăcuţa poate fi plasată fie lângă numărul casei, fie pe pubelă sau într-o zonă vizibilă a gardului gospodăriei. Cei care nu plătesc taxa vor rămâne cu deşeurile neridicate până intră în legalitate, potrivit News.ro.

„Conform estimărilor pe care le avem în prezent, 8.000 de persoane nu plătesc taxa de salubritate, ceea ce este injust şi duce la creşterea preţului pentru oamenii corecţi”, a spus viceprimarul USR Silviu Ghenghea, care a iniţiat proiectul.

„Plăcuţele de identificare pentru zona de case au şi rol de sesizare a problemelor, în spatele codului QR fiind un link prin care cetăţenii pot semnala primăriei dacă nu a fost ridicat gunoiul sau pubelele au fost deteriorate”, a adăugat acesta.

Foto: Freepik