Stiri

Depozitul de deşeuri Chiajna a fost închis definitiv după 22 de ani

3
min
16/11/2023

„Toate reclamaţiile privind unele activităţi posibil neconforme făcute de-a lungul timpului s-au dovedit a fi nefondate”, a anunţat societatea Iridex Group, care a operat depozitul de deşeuri Chiajna.

Depozitul de deşeuri Chiajna a fost închis definitiv, după aproximativ 22 de ani de funcţionare, a anunţat societatea Iridex Group,

Depozitul a fost anvelopat şi închis în totalitate de companie, care a precizat că acesta a funcţionat în permanenţă cu respectarea autorizaţiilor de mediu şi a legislaţiei în domeniu.

Primele celule care şi-au atins capacitatea de depozitare, celulele 1-5, au fost închise definitiv în decembrie 2017, iar celulele 6-7 au fost închise definitiv în această săptămână.

„Astfel, după aproximativ 22 ani de funcţionare, depozitul este închis, anvelopat şi asigură o securitate deplină în ceea ce priveşte protecţia mediului şi sănătatea populaţiei. Instalaţii de înaltă performanţă asigură controlul factorilor de mediu, astfel încât zona să fie una curată, fără impact nefavorabil asupra mediului şi a cetăţenilor. În prezent se desfăşoară activitatea de monitorizare post-închidere, în conformitate cu legislaţia în domeniu, pe o perioadă de minim 30 ani”, potrivit unui comunicat transmis de Iridex.

„Toate reclamaţiile privind unele activităţi posibil neconforme făcute de-a lungul timpului s-au dovedit a fi nefondate. Confirmarea funcţionării în perfectă legalitate s-a făcut prin expertize de mediu, măsurători etc. dispuse în instanţe sau de autorităţi ale statului.  De-a lungul anilor, Depozitul de deşeuri Chiajna a contribuit la promovarea noilor soluţii tehnologice şi la dezvoltarea metodelor avansate de gestionare a deşeurilor. Activitatea sa a servit drept punct de referinţă chiar şi pentru autorităţile de mediu, cum ar fi GNM (Garda Naţională de Mediu) şi APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului), care au adoptat tehnologii inovatoare şi au implementat practici noi în domeniul gestionării deşeurilor, influenţând în mod pozitiv progresele din acest sector”, au mai adăugat reprezentanţii Iridex.

Depozitul de deşeuri a fost înfiinţat în 1999, după ce Iridex a câştigat o procedură de licitaţie internaţională, potrivit sursei citate.

„Depozitul de deşeuri împreună cu celelalte facilităţi adiacente au constituit un Centru Integrat de Management al Deşeurilor, cu activităţi ce reprezintă verigi ale economiei circulare – compostare, sortare, tratare deşeuri din construcţii etc.”, au mai spus reprezentanţii Iridex.

Foto: Iridex