Stiri

Decizie istorică în lupta pentru protecția mediului din România

2
min
30/4/2024

Avizul de mediu, al unui proiect distructiv mai mare decât cel de la Roșia Montană, anulat definitiv!

Localnicii din zona Apusenilor au obținut o victorie majoră în justiție, după ce Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, în județul Hunedoara. Acțiunea în anulare a fost inițiată de Asociația Declic și Asociația Ecou Rovina București, care reprezintă localnicii din satele vizate de proiect.

Decizia a fost luată pe 25 aprilie, în faza de recurs, și reprezintă un succes semnificativ pentru protecția mediului și a resurselor naturale din regiune. Proiectul era considerat mai distructiv decât cel de la Roșia Montană și se afla în așa-numitul "Cadrilater al Aurului," alături de alte proiecte miniere, cum ar fi cele de la Roșia Montană și Certej, ale căror acte au fost și ele anulate de instanțele de judecată, scrie romaniacurata.ro.

„Decizia judecătorilor nu este doar o victorie pentru Rovina, ci un semnal clar că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Hotărârea instanței marchează un moment crucial în lupta pentru protecția mediului din România,” a declarat Roxana Pencea Brădățan, din partea Declic.

Un baraj similar din Canada, care făcea parte din exploatarea Mount Polley, s-a prăbușit în urmă cu zece ani, provocând unul dintre cele mai grave dezastre de mediu recente din America de Nord. Aproximativ 25 de milioane de metri cubi de apă toxică s-au revărsat în râurile din zonă și într-unul dintre cele mai adânci lacuri din regiune.

În cadrul acțiunii în Justiție, avocații localnicilor și ai societății civile au invocat riscurile de mediu și, mai ales, faptul că acestea au fost evaluate de o agenție de mediu județeană, în condițiile în care proiectul este unul cu impact transfrontalier.

Localnicii și activiștii de mediu au lansat o petiție adresată miniștrilor Mediului, cerând ca evaluarea impactului proiectului să fie realizată la nivel central și nu de o agenție județeană. Cu toate acestea, petiția a fost ignorată de autorități. Cu toate acestea, decizia definitivă a Curții de Apel Cluj a confirmat corectitudinea poziției cetățenilor și a avocaților lor, subliniind lipsa de competență a celor care au efectuat studiul de mediu.

Mai mult, instanța a decis ca Asociația Declic să primească despăgubiri pentru cheltuielile de judecată din recurs, în valoare de peste 20.000 de lei.

”Cu majoritate de voturi: Admite recursul incident declarat de Asociaţia Declic împotriva considerentelor sentinţei civile nr. 2371 din 30.10.2023 pronunţată în dosarul nr. 5220/117/2022 al Tribunalului Cluj privind întocmirea raportului mediu de către o persoană neautorizată pe care le înlocuieşte potrivit considerentelor prezentei decizii. Respinge recursurile declarate de Agenţia pt. Protecţia Mediului Hunedoara şi Samex România SRL. Respinge ca inadmisibil recursul incident declarat de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Obligă intimaţii Agenţia pt. Protecţia Mediului Hunedoara şi Samex România SRL la plata, în favoarea recurentei Asociaţia Declic, a sumei de 20.409,82 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată azi 25.04.2024 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei. Cu opinie separată în sensul respingerii recursului incident declarat de reclamanta Asociaţia Declic” se arată în hotărârea Curții de Apel Cluj.

Fără avizul de mediu, Samax SRL, subsidiara românească a companiei canadiene Euro Sun Mining, nu poate începe mega-proiectul de exploatare a aurului și cuprului. Proiectul ar fi lăsat în urmă două cratere uriașe în Apuseni și un iaz cu milioane de tone de substanțe toxice.

Foto: Adevărul