Stiri

Activiștii de mediu: Amânarea lansării SUMAL 2.0 este cauzată de lipsa hărților satelitare

4
min
4/11/2020

Greenpeace, Declic şi Agent Green susțin că Ministerul Mediului nu a pus la dispoziție tocmai datele despre păduri.

Cele trei organizații au manifestat, alături de mii de oameni, și au obținut în 2019 asumarea angajamentului ministerului de resort pentru soluționarea de urgență a revendicărilor, respectiv: modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor și ieșirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului şi ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

La un an de la acel moment, nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată: hărțile satelitare nu s-au achiziționat iar camerele video lipsesc. Autoritățile au anunțat acum o nouă amânare pentru operaționalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor. La începutul săptămânii, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Mediului, organizațiile neguvernamentale de mediu au cerut explicații privind toate aceste întârzieri”, potrivit unui comunicat.

În acest context, organizațiile de mediu atrag atenția asupra faptului că nici în luna ianuarie 2021 nu vom avea un sistem funcțional de supraveghere a materialului lemnos, întrucât nu a fost lansată licitația pentru achiziționarea de hărți satelitare.

Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit, dar că nu poate deveni funcțional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem aşadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de directorul Dănuț Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice și agenții economici vor putea folosi aplicația abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, declară Ciprian Gălușcă, șef de campanii în cadrul Greenpeace.

La rândul său, Antoniu Bumb, reprezentantul Declic, afirmă că „în condițiile în care toată lumea știe că autoritățile de control sunt capabile să identifice doar 1% din lemnul tăiat ilegal, ministerul a renunțat complet la monitorizarea pădurilor prin satelit și emiterea de alerte, deși promisese că va prioritiza acest demers”. „Mai mult, nu a consultat pe nimeni pe această temă. Mai grav este că toate aceste întârzieri lasă autoritățile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor”, a adăugat Bumb.

Activiștii de mediu avertizează asupra faptul că, din cauza lipsei de implicare a autorităților, România poate atrage sancțiuni grave din partea instituțiilor europene.„Întârzierile repetate şi nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancțiunile Curții Europene de Justiție, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în fața unei noi prorogări mascate sub o perioadă de grație până la sfârșitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetățeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toţii ruta transporturilor şi că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu țin loc de operaționalizare”, a explicat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunța, într-un comunicat de presă, că va deveni operațional începând cu data de 1 noiembrie 2020. Guvernul României a decis, în ședința din 28 octombrie 2020, la propunerea ministerului de resort, acordarea unei perioade de grație tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativității utilizării vechii versiuni a sistemului până la data de 30 ianuarie 2021. Până la această dată, cele două sisteme vor funcționa în paralel, iar utilizatorii sunt obligați să le folosească concomitent. După acest termen, urmărirea trasabilității se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.