Stiri

Decizie istorică în Franța. O instanță a decis că statul este responsabil pentru deficiențele în combaterea schimbărilor climatice

4
min
4/2/2021

ONG-ul care a dat statul în judecată a fost susținut, printr-o petiție, de 2,3 milioane de cetățeni.

Statul francez a fost declarat miercuri responsabil de deficiențele în lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceasta este o decizie istorică din partea justiției, în opinia organizațiilor neguvernamentale care au dat statul în judecată pentru lipsa măsurilor în domeniul protejării climei, fiind sprijinite în acest demers de peste 2,3 milioane de cetățeni, semnatari ai unei petiții.

În conformitate cu angajamentele pe care şi le-a luat şi pe care nu le-a respectat în cadrul primului 'buget de carbon', statul trebuie considerat responsabil pentru o parte a daunelor ecologice constatate”, au concluzionat judecătorii tribunalului administrativ din Paris, la finalul a doi ani de procedură.

Patru organizații neguvernamentale au sesizat tribunalul în martie 2019. Judecătorii au mers pe urmele Consiliului de Stat, care a denunțat în noiembrie eșecul Franței de a-și respecta obiectivele în lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră.

În această primă decizie de răsunet pentru activiștii din domeniul protejării mediului, cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a dat guvernului trei luni pentru a-și justifica acțiunile în materie de combatere a schimbărilor climatice. Tribunalul administrativ i-a mai dat o perioadă suplimentară (de două luni) pentru a studia cererile ONG-urilor ca statul să ia măsuri în această privință. Judecătorii au acordat un euro cu titlul de 'prejudiciu moral' organizațiilor neguvernamentale, dar au respins din motive juridice cererea lor pentru același euro simbolic pentru 'daune ecologice'.

Justiția a admis că statul este responsabil de deficiențe în privința obiectivelor pe care şi le-a stabilit. Aceasta va permite, sperăm noi, să treacă la acțiune și la măsuri pentru rezolvarea situației”, a salutat decizia instanței Clementine Baldon, o avocată a reclamanților.

Franța a adoptat din 2015 'strategii naționale scăzute de carbon', stabilindu-și bugete de emisii anuale. Aceste bugete au fost depășite în mod sistematic (cu aproape 4% pentru perioada 2015-2018). Guvernul a ridicat apoi nivelul acestor bugete, suscitând critici mai ales din partea Înaltului Consiliu pentru Climă, un organism independent creat pentru a consilia guvernul şi a analiza politica sa, care a considerat eforturile executivului drept 'insuficiente'.

La rândul său, guvernul 'a luat act' de decizia instanței, Ministerul Tranziției Ecologice și purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, au recunoscut la unison 'deficiențe' şi 'lipsuri' în trecut în lupta împotriva schimbărilor climatice. Dar ei au lăudat măsurile luate de la venirea la putere a lui Emmanuel Macron în 2017, spunând că a fost întreprinsă o 'acțiune care este probabil cea mai ambițioasă în acest domeniu față de guvernele care s-au succedat' până acum.

Ca o 'nouă etapă decisivă', ei invocă viitoarea lege rezultată din lucrările Convenției cetățenești privind clima, ce va fi prezentată în Consiliul de Miniștri miercurea viitoare. Textul a fost însă aspru criticat, guvernul fiind acuzat de diminuarea ambițiilor celor 150 de 'cetățeni' însărcinați să propună măsuri pentru reducerea cu 40% a emisiilor franceze în cadrul unui exercițiu de democrație participativă inedit în Franța.

Susținătorii luptei pentru protejarea climei își pun din ce în ce mai mult speranțele în justiție pentru a-și promova cauza, fiind încurajați de decizia de miercuri a tribunalului administrativ, după o amenințare cu o penalizare de 10 milioane de euro pe semestru care planează asupra statului francez dacă nu va face nimic împotriva poluării aerului în mai multe orașe mari.

'Acțiuni de acest gen îi încurajează pe cetățenii din întreaga lume să se ridice și să lupte', a salutat decizia instanței Cecilia Rinaudo, coordonator general al uneia din organizațiile neguvernamentale reclamante.