Life Style

Cum s-au unit vecinii de pe o stradă din Londra pentru a produce energie verde

8
min
19/12/2022

Treizeci de locuințe și-au unit forțele în mijlocul crizei de energie și a prețurilor record.

Vecinii de pe o stradă ce pare banală la prima vedere sunt pe cale să facă istorie la Londra, aflându-se la un pas de a crea propria lor centrală electrică.

Jumătate din locuitorii de pe Lynmouth Road din capitala Marii Britanii speră să îi inspire pe toți cei care află povestea lor să schimbe modul în care își încălzesc locuințele.  

Treizeci de locuințe și-au unit forțele în mijlocul crizei de energie și a prețurilor record, dar și pe fondul schimbărilor climatice, care i-au determinat pe tot mai mulți să opteze pentru energie verde pentru a combate creșterea temperaturilor la nivel global.

Ideea a pornit de la Dan Edelstyn și Hilary Powell, care dorm în aer liber pe acoperișul casei lor pentru a strânge fonduri pentru proiectul lor de producție a energiei solare, potrivit The Guardian.

Cei doi au fost inspirați de două cărți: „The Case for the Green New Deal” de Ann Pettifor, care argumentează că fiecare clădire ar trebui să fie o centrală electrică; și „People's Power” de Ashley Dawson, care ridică problema monopolurilor din industria energetică.

Cuplul a decis să transforme întreaga stradă pe care locuiesc într-o rețea de electricitate, astfel că au început să vorbească cu vecinii.

„Nu pretindem că suntem experți. Nu există o singură soluție și nu știm totul despre kilowați pe oră, pur și simplu învățăm, ne educăm pe noi înșine și pe alții și apoi construim parteneriate cu experți”, a spus Hilary.

Printre problemele de care s-au lovit se numără faptul că unii vecini nu dețin acoperișul clădirii în care locuiesc în totalitate, potrivit lui Dan.

Dar soluția la care visează Dan este o baterie a comunității, pentru ca și cei care nu pot instala panouri solare să poată accesa energia electrică.

Pe lângă campania de strângere de fonduri a cuplului, proiectul va fi finanțat prin granturi de la organizații, pentru locuitorii care nu au posibilități financiare de a face tranziția către energie verde.

Cei care se oferă să plătească au varianta de a se uni cu cât mai mulți vecini pentru a cumpără panouri solare angro, cu scopul de a obține un preț individual mai mic.

Unul dintre vecini, Ejaz Hussain, un pensionar în vârstă de 71 de ani, s-a arătat încântat de ideea că facturile ar putea costa mai puțin. Deși locuiește pe Lynmouth Road din 1978 și și-a plătit toate ratele, Ejaz recunoaște că nu mai face față prețurilor tot mai mari, însă nu și-a permis panouri solare în trecut.

Acum, pe lângă oportunitatea de a avea energie verde și ieftină, Ejaz se bucură și de revenirea la spiritul comunității de odinioară. „În trecut, le spuneai 'bună dimineață' vecinilor și ei îți răspundeau 'bună dimineața'. Acum, dacă i-ai saluta, s-ar uita la tine ca la un ciudat. Însă proiectul 'Centrala Electrică' i-a făcut pe oamenii de pe stradă să vorbească din nou unii cu alții.”

„Toți avem îngrijorări legate de mediu”, a spus vecinul său, Chris Humphreys, adăugând: „Încerci să faci tu ceva pe cont propriu, dar să faci parte dintr-o acțiune mai mare este foarte atractiv.”

O altă vecină, Dee Tweedie, a spus: „Vreau să fac parte din soluție, chiar dacă este doar o mică parte. Împreună, putem face schimbări mai mari decât ca indivizi pe cont propriu.”

În prezent, Dan și Hilary colaborează cu cinci școli primare locale, pentru a ajuta cu finanțarea și instalarea de panouri solare. Între timp, locuitorii străzilor învecinate și-au exprimat interesul de a lua parte la proiect.

„Ne gândim cum am putea implementa proiectul stradă cu stradă. Sper că, după primul val, când oamenii vor povesti despre proiect, și alții vor dori să se implice”, a spus Hilary, care are o harta cu toate gospodăriile implicate până acum.

Cum ar putea alții să implementeze un proiect similar? „Ai nevoie de cineva care să coordoneze totul și de cel puțin 20 de oameni”, a spus ea.

Dacă totul merge conform planului, instalarea panourilor va începe în ianuarie.

Sursa foto: Hippopx