Stiri

Creșterea și sacrificarea bovinelor, activități foarte periculoase pentru mediu

2
min
2/5/2022

Renunțarea la creșterea animalelor pentru hrana oamenilor ar elimina jumătate din cantitatea de gaze de seră considerată necesară pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius.

Conform unui nou studiu apărut în Public Library of Science, eliminarea completă a zootehniei (bovine, ovine, porcine și păsări) ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul secolului cu 1.680 de Gigatone de dioxid de carbon, ne informează Biziday.

În fiecare an, creșterea animalelor pentru hrană produce 4% din dioxidul de carbon eliberat global în atmosferă, dar și 35% din metanul și 66% din oxidul de azot (alte două gaze cu efect de seră). Acesta este echivalentul a 6.3 Gigatone de CO2 anual, sau 17.5% din totalul produs de umanitate în fiecare an. Trecerea la o dietă bazată doar pe plante ar elimina echivalentul a 500 de Gigatone de CO2 din atmosferă până la sfârșitul secolului.

Un alt efect important, arată studiul, ar fi eliberarea a aproximativ 30% din suprafața terestră a Pământului, care este momentan utilizată pentru creșterea animalelor și a furajelor necesare pentru acestea. Reîmpădurirea acestei suprafețe ar bloca încă 790 de Gigatone de dioxid de carbon în păduri.

Totuși, nu toate tipurile de produse animaliere sunt la fel de dăunătoare pentru mediu. Conform cercetătorilor, doar eliminarea producției de carne de vită și de lactate de vită ar elimina 71% din emisiile de gaze de seră, ajungând la 80% dacă se elimină și cele de bivol, la 90% dacă se elimină și produsele alimentare de la oi și capre (adică toate rumegătoarele). Doar sectorul vacilor ocupă aproximativ 24 de milioane de kilometri pătrați (atât pentru creșterea animalelor în sine, cât și pentru creșterea tuturor furajelor necesare acestora). Pe de altă parte, produsele alimentare provenite de la rumegătoare aduc doar 19% din aportul de proteine din dieta totală a locuitorilor Pământului.

Conform cercetătorilor, fiecare kilogram de carne de vită produce echivalentul a 289 de kilograme de dioxid de carbon. Consumul de carne de pasăre și de ouă produce de 25 de ori mai puține emisii per kilogram de proteină. Cercetătorii nu au efectuat niciun calcul pentru produsele piscicole, dar alte studii au indicat că acestea sunt relativ puțin poluatoare sau, în unele cazuri (alge), ele consumă mai multe gaze cu efect de seră decât produc.