Stiri

Schimbările climatice, printre ultimele griji ale românilor, potrivit unui sondaj al Parlamentului European

5
min
13/1/2023

Doar migraţiei i se acordă mai puţină importanţă de către români decât problemelor cu care se confruntă planeta noastră.

Schimbările climatice reprezintă una dintre problemele care provoacă cea mai puţină îngrijorare în rândul românilor, potrivit unui sondaj al Parlamentului European.

Eurobarometrul din toamna 2022 a arătat că marea majoritate a europenilor sunt profund îngrijoraţi de schimbările climatice (81%). Totodată, din opt problematici, subiectul ocupă locul al treilea ca importanţă pentru cetăţenii UE.

Mai poţi citi: Comisia Europeană a aprobat un program de 1,1 miliarde de euro pentru captarea şi stocarea carbonului în Danemarca

Separat, pentru români, schimbările climatice ocupă penultimul loc în topul îngrijorărilor, 61% declarându-se preocupaţi. Excluziunea socială şi săracia, extinderea războiului din Ucraina în alte ţări, riscul unui incident nuclear, riscurile pentru valorile europene precum libertatea şi democraţia şi extinderea bolilor infecţioase precum Covid-19 şi variola maimuţei reprezintă probleme mai importante decât criza climatică. Doar migraţiei i se acordă mai puţină importanţă decât problemelor cu care se confruntă planeta noastră.

Mai poţi citi: Factorii care pun în pericol accesul la mâncare în Europa, dezvăluiţi într-un raport al Comisiei Europene

Pe de altă parte, creşterea preţurilor reprezintă principala grijă şi în rândul a 93% dintre europeni, dar şi în rândul a 82% dintre români.

Sondajul a arătat că în vreme ce 31% dintre cetăţenii UE vor ca Parlamentul European să abordeze subiectul acţiunii împotriva schimbărilor climatice cu prioritate, doar 14% dintre români vor acest lucru. Când vina vorba de politica agricolă, procentul românilor care doresc prioritizarea subiectului este mai mare decât cel al europenilor în general – 19%, faţă de 13%.

Doar 13% dintre români consideră că părerea compatrioţilor este că UE ajută ţara noastră să facă faţă schimbărilor climatice. Însă procentul nu diferă prea mult, în acest caz, de cel al cetăţenilor UE în general, care se situează la 16% când vine vorba de cum percep ceilalţi activitatea blocului comunitar.

Sursa foto: PxHere