Stiri

Containere cu 500 de tone de deșeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest au fost descoperite în Portul Constanța cu acte false

3
min
11/5/2021

Șeful Gărzii de Mediu: „90 de containere cu deșeuri din Portul Constanța vor fi reîntoarse de unde au plecat” .

În Portul Constanța sunt 90 de containere care urmează să fie verificate și cel mai probabil vor fi reîntoarse în țările de origine deoarece conțin deșeuri, a anunțat șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

El a precizat că tot ce intră în România este verificat. Șeful Gărzii de Mediu spune asta deși nu există un scanner care sa verifice conținutul containerelor care ajung în țară, acesta fiind unul din motivele pentru care se ajunge în asemenea situații. Marți au fost descoperite alte 25 de containere cu deșeuri, acestea provenind din Germania şi fiind destinate unei firme din Prahova. Comisarii Gărzii de Mediu nu au permis importul acestora pe teritoriul României. 

"În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă. 

În acest caz a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa. Poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, pentru folosirea de acte nereale şi nerespectarea regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor. 

Săptămâna trecută, autorităţile au descoperit alte zece containere care veniseră din Germania pentru aceeaşi firmă din Prahova.

"Infracționalitatea de mediu a crescut cu o viteză fantastică sau reacția autorităților a crescut foarte mult, dar cert este că presiunea la nivel european a diferitelor structuri certate cu legea la nivel european este din ce în ce mai mare pe zona de deșeuri. În Portul Constanța avem 90 de containere care urmează să fie verificate și reîntoarse de acolo de unde au plecat. Astfel de verificări se fac pe toată granița României cu titlu de permanență. Tot ce intră în România în momentul de față este verificat, absolut tot. Nu există container care să nu intre, nu mai este nici un fel de dubiu că avem nevoie de verificări amănunțite pe orice container care intră în România. Dacă la începutul anului, în ianuarie, am avut zero plângeri penale, în februarie am avut 11, în martie - 33, în luna aprilie 44 de plângeri penale. Lucrăm cu toți oamenii noștri cât putem de mult, permanent, și pe zona de graniță, unde ne intră aceste containere", a declarat marți Octavian Berceanu.

El a menționat că propune achiziționarea unor sisteme de scanare pentru verificarea în timp real a containerelor.

Suntem în discuții cu Ministerul Justiției pentru a avea un mecanism mult mai robust de verificare, avem investiții pe viitor asigurate de Ministerul Mediului pentru scanere mobile astfel încât să facem o scanare în timp real foarte eficientă a containerelor, să urmărim containerele care intră și primesc aprobare, ce se întâmplă mai departe cu ele și să neutralizăm orice structură de crimă organizată care acționează înacest domeniu pe teritoriul României. Cooperarea este la nivel european", a completat Berceanu.