Stiri

Companiile de tutun vor fi forţate să plătească pentru colectarea chiştoacelor de ţigări în Spania

7
min
6/1/2023

Producătorii de țigări vor fi, de asemenea, responsabili pentru educarea publicului în ceea ce priveşte aruncarea chiştoacelor în spațiul public.

Companiile de tutun vor fi forţate să plătească pentru colectarea milioanelor de chiştoace de ţigări pe care fumătorii le aruncă anual, în Spania, conform unor noi reglementări de mediu.

Hotărârea spanolilor a intrat în vigoare vineri, 6 ianuarie şi face parte dintr-un pachet de măsuri menite să reducă deșeurile și să crească reciclarea. Acestea includ interzicerea tacâmurilor și a farfuriilor din plastic de unică folosință, a beţişoarelor de urechi, a paharelor din polistiren expandat și a paielor din plastic, precum și reducerea ambalajelor din plastic pentru alimente.

Legea este conformă cu o directivă a Uniunii Europene care limitează utilizarea materialelor plastice de unică folosință și urmărește să oblige poluatorii să curețe mizeria pe care o creează, dar nu este clar cum va fi implementată această obligaţie, potrivit The Guardian.

Producătorii de țigări vor fi, de asemenea, responsabili pentru educarea publicului în ceea ce priveşte aruncarea chiştoacelor în spațiul public.

La începutul acestui an, guvernul catalan a propus introducerea unui program prin care fiecare chiştoc ar putea fi recuperat printr-o taxă de 0,20 euro, ceea ce ar adăuga patru euro la preţul mediu actual de cinci euro pentru un pachet de 20 de ţigări, însă schema nu a fost implementată încă.

Potrivit sursei citate, companiile de tutun vor implementa măsura de recuperare a chiştoacelor, cel mai probabil printr-o taxă suplimentară suportată de consumatori, fapt ce ar putea să îi determine să renunţe la fumat.

Ultimele date Eurobarometru, publicate de Uniunea Europeană în februarie 2021, arată că 24% dintre spanioli fumează, faţă de media UE, care include Marea Britanie şi care se situează la 23%. În România, 30% din populaţie se cataloga drept fumătoare în perioada august-septembrie 2020.

În ciuda numărului mare de spanioli care fumează, oamenii susţin restricţiile mai mari pentru fumatul în locuri publice. Un sondaj al asociaţiei de medicină de familie a constatat că 85% sunt în favoarea unor restricţii suplimentare, iar 72% susțin interzicerea fumatului pe terasele barurilor și restaurantelor.

Chiştoacele sunt una dintre cele mai răspândite forme de deşeuri, iar descompunerea lor durează aproximativ 10 ani, timp în care sunt emise substanțe toxice precum arsenul și plumbul.

Potrivit ONG-ului Ocean Conservancy, chiştoacele sunt cea mai comună formă de poluare marină, mai frecventă decât pungile și sticlele de plastic.

În interesul sănătății publice și pentru a reduce numărul celor cinci miliarde de chiştoace care sfârşesc în mare, aproximativ 500 de plaje spaniole au fost declarate „fără fumat”. Anul trecut, Barcelona a interzis fumatul pe toate cele 10 plaje ale orașului.

Sursa foto: PxHere