Stiri

CNAIR şi Romsilva, discuţii pentru o mai mare eficienţă în domeniul implementării proiectelor de infrastructură ce tranzitează zone împădurite

8
min
27/1/2023

Reprezentanţii celor două instituţii au discutat despre scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor de pădure afectate de construcţia unor porțiuni de autostradă.

Şefii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi ai Romsilva au stabilit, miercuri, să îmbunătăţească protocolul de colaborare dintre cele două instituţii, astfel încât să se scurteze timpii de intervenţie pe acele zone aflate în administrarea Regiei unde există risc pentru reţeaua naţională de drumuri, dar şi pentru o mai mare eficienţă în domeniul implementării proiectelor de infrastructură mare care tranzitează zone împădurite.

Autostrăzile au prioritate

„Am avut astăzi la sediul CNAIR o întâlnire cu reprezentanţii Romsilva, la care a participat şi secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu! Împreună cu directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Daniel Nicolăescu, şi cu directorul Departamentului Fond Forestier, Ion Codruţ Bilea, am stabilit să îmbunătăţim protocolul de colaborare dintre cele două instituţii. Vrem astfel să putem acţiona mai eficient şi să scurtăm timpii de intervenţie pe acele zone în care zonele administrate de Romsilva reprezintă risc pentru reţeaua naţională de drumuri.

Poți citi și: Doar 20% din deşeurile textile generate în România ajung să fie reciclate. Care sunt soluţiile

De asemenea, am stabilit să colaborăm mai eficient în domeniul implementării proiectelor de infrastructură mare care tranzitează zone împădurite. Reprezentanţii Romsilva ne-au asigurat de tot sprijinul în vederea scoaterii din fondul forestier, într-un timp cât mai scurt, a suprafeţelor de pădure acolo unde se deschid şantiere pentru construcţia unor sectoare de autostrăzi", a notat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanţii celor două instituţii au discutat punctual despre scoaterea din fondul forestier a suprafeţelor de pădure afectate de construcţia lucrărilor pentru Secţiunile 2 (Boiţa- Cornetu), 3 (Cornetu - Tigveni), 4 (Cornetu - Tigveni) şi 5 (Curtea de Argeş - Piteşti) ale autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Pentru Secţiunile 4 şi 5 ale autostrăzii, după emiterea Ordinului de Ministru pentru scoaterea din fondul forestier, Romsilva va întreprinde toate diligenţele necesare eliberării amplasamentului. Pentru Secţiunile 2 şi 3 este necesară emiterea unor Hotărâri de Guvern pentru scoaterea din fondul forestier (prestatorul desemnat de către CNAIR elaborează în prezent documentaţiile necesare).

„Săptămâna viitoare ne vom întâlniri cu antreprenorii Secţiunilor 2 şi 3 pentru a stabili calendarele de implementare a contractelor în perioada de proiectare, în paralel cu procedura de scoatere din fondul forestier.

Vrem să evităm astfel întârzieri în finalizarea lucrărilor. Am discutat şi despre stabilirea unor noi proceduri de identificare şi îndepărtare a arborilor care prezintă un real pericol la adresa siguranţei participanţilor la trafic pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi administrată de către CNAIR.

Apreciez deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii Romsilva în ceea ce priveşte colaborarea cu CNAIR, atât pentru siguranţa reţelei rutiere naţionale cât şi pentru construcţia de noi drumuri de mare viteză!", a mai notat Pistol.

Sursa foto: Pexels/ Pok Rie