Stiri

Dezastrul lăsat în urmă de cea mai puternică furtună înregistrată pe litoralul românesc. GALERIE FOTO

4
min
27/11/2023

Ciclonul Frederico, cea mai puternică furtună înregistrată vreodată pe litoralul românesc, a făcut ravagii în acest weekend.

De la nord la sud, localităţile litoralului au fost răvăşite complet de ploaia torenţială şi vântul puternic, potrivit Observator. Luni dimineaţa, 60 de localităţi de pe litoral erau în continuare fără curent electric. Pompierii au înregistrat peste 1.000 de apeluri de la cetăţeni.

În Constanţa, mai multe zone au fost inundate, conform News.ro. Copaci cu rădăcina de doi metri au fost smulşi din pământ, zeci de clădiri au rămas fără acoperişuri, un bloc a rămas fără tavanul de la ultimul etaj, altul a spart barconul unui apartament şi mai multe bărci şi veliere din portul Tomis au fost înghiţite de apă.

În unele intersecţii, semafoarele au fost desprinse de vânt, iar în altele au încetat să funcţioneze. Mai mult, 60 de maşini au fost distruse.

Valurile au atins aproape 10 metri, adică înălţimea unei clădiri cu două etaje, iar vântul a bătut cu peste 120 de kilometri la oră. Centrala nucleară de la Cernavodă s-a deconectat automat şi a repornit după aproape 20 de ore.

În ciuda prăpădului, oamenii au ieşit din case pentru a se fotografia cu valurile puternice.

Foto: ISU Constanţa/Facebook