Stiri

Plasele de pescari aruncate în Gange amenință delfinii de râu, broaștele țestoase și vidrele

3
min
3/12/2020

Studiul efectuat de-a lungul râului, de la gura din Bangladesh până la Himalaya, în India, arată că deșeurile de pescuit se găsesc cel mai aproape de mare.

Un studiu efectuat recent arată că uneltele de pescuit aruncate sau pierdute pe râul Gange, în care se pot încurca animalele marine, dăunează unor specii printre care broasca țestoasă cu trei dungi și delfinul, care sunt deja pe cale de dispariție. Plasele de pescuit – toate din plastic -  sunt tipul de deșuri periculoase cel mai frecvent găsite. Din interviurile cu pescarii locali s-a aflat că o rată ridicată de echipamente de pescuit aruncate în râu este din cauza duratei scurte de utilizare a uneltelor și de lipsa unor sisteme de eliminare adecvate a acestora.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Exeter, cu o echipă internațională printre care și oameni de știință din India și Bangladesh, a fost realizat ca parte a expediției "Seato Source: Ganges", a National Geographic Society.

"Râul Gange susține unele dintre cele mai mare activități de pescuit din lume, dar nu s-au făcut cercetări pentru a evalua poluarea cu plastic din această industrie și impactul acesteia asupra vieții sălbatice", a declarat dr. Sarah Nelms, de la Centrul de Ecologie și Conservare din campusul Penryn din Exeter. "Ingerarea materialelor plastice poate dă una vieții sălbatice, dar evaluarea noastră s-a axat pe amenințarea largă a speciilor marine prin încurcarea în aceste deșeuri care rănesc și ucid”, a mai adăugat aceasta.

Cercetările au fost făcute pe 21 de specii din râuri aflate pe lista de "îngrijorare pentru conservare", identificate de Wildlife Institute for India. S-au comparat informațiile existente despre accidentele unor specii similare din estimat astfel care sunt speciile cele mai expuse riscului. Motivul pentru care există un număr atât de mare de unelte de pescuit folosite aruncate în Gange este lipsa unui sistem de reciclare al plaselor. Pescarii încearcă să repare și să refacă rețelele de năvoade și, dacă nu reușesc, le aruncă în râu considerând că acestea sunt "curățate", de apă.

O mare parte din uneltele de pescuit găsite erau fabricate din nailon de 6 mm, care este valoros și poate fi folosit pentru producerea unor confecții și covoare. Colectarea și reciclarea nailonului de 6 mm are un potențial puternic ca soluție deoarece ar reduce poluarea cu plastic și ar oferi un venit celor care-l colectează și reciclează.

În Filipine, spre exemplu, în urma unui proiect numit Net-Works, a apărut o întreprindere socială independentă numită COAST – 4C.