Solutii

Cercetătorii de la o universitate din Cluj au contribuit la o echipă de roboţi care curăţă oceanul

3
min
10/4/2024

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UCTN) au contribuit la crearea unor roboţi inteligenţi care curăţă deşeurile de pe fundul mării.

Proiectul european „SeaClear” a trecut mai multe teste realizate în ape limpezi, dar şi tulburi, după patru ani de cercetări. Acesta are scopul de a reduce criza deşeurilor oceanice, care ameninţă ecosistemele şi animalele marine, dar şi sănătatea oamenilor, intrând în lanţul alimentar uman.

Sistemul „SeaClear” conţine nava-mamă SeaCAT, care lansează şi gestionează două vehicule subacvatice acţionate la distanţă (ROV): MiniTortuga pentru explorare și Tortuga pentru colectarea deșeurilor.

Mai mult, o dronă aeriană ajută la identificarea zonelor cu multe deşeuri şi la crearea unei hărţi a fundului mări pentru a colecta deşeurile, potrivit viacluj.tv.

Echipa de la UTCN, condusă de profesorul Lucian Buşoniu, a avut rolul de a localiza roboții și de a crea o hartă a deșeurilor subacvatice pe baza detecțiilor realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.

În momentul de faţă, SeaClear poate ridica până la 7kg, iar dispozitivul de prindere are volumul a două sticle de doi litri, roboţii colectând deşeuri în ape cu adâncimi de până la zeci de metri.

Foto: SEACLEAR1.0 & 2.0/Youtube