Stiri

Cercetătorii au găsit dovezi ale contaminării cu microplastice în probele de sol arheologice

2
min
10/4/2024

Aceștia au identificat 16 tipuri diferite de polimeri microplastici atât în probele contemporane, cât și în cele arhivate.

Pentru prima dată, cercetătorii au găsit dovezi ale contaminării cu microplastice în probele de sol arheologice. Studiul, publicat în Science of the Total Environment, subliniază descoperirea de către echipă a unor particule microplastice minuscule, în depozite de peste șapte metri adâncime, datând din primul sau începutul secolului al doilea și excavate la sfârșitul anilor 1980.

Cercetătorii au identificat 16 tipuri diferite de polimeri microplastici atât în probele contemporane, cât și în cele arhivate.

Echipa a mai stabilit că infiltrarea particulelor în depozitele arheologice datează probabil din anii 1960 și din boom-ul de după război, în producția de plastic. Prezența acestor microplastice poate modifica chimia solului prin introducerea de elemente care determină degradarea resturilor organice.

Până în prezent, conservarea arheologiei în sit a fost abordarea preferată pentru gestionarea siturilor istorice. Cu toate acestea, aceste noi descoperiri îi pot determina pe oamenii de știință să reconsidere modul în care gestionează siturile istorice, deoarece microplasticele pot compromite rămășițele conservate.

„Se pare că este un moment important, care confirmă ceea ce am bănuit”, a explicat John Schofield, profesor la Universitatea din York. „Ceea ce se credea anterior a fi depozite arheologice curate, pregătite pentru investigare, sunt de fapt contaminate cu materiale plastice.”

Echipa plănuiește să determine măsura în care contaminarea compromite valoarea probatorie și importanța acestor depozite.

„Unde aceasta devine o preocupare pentru arheologie este modul în care microplasticele pot compromite valoarea științifică a depozitelor arheologice”, a spus David Jennings, directorul executiv al York Archaeology. „Dacă acesta este cazul, conservarea arheologiei in sit ar putea să fie compromisă.”

Foto: York Archeology