Solutii

Ce deşeuri vor putea duce românii la primele centre cu aport voluntar. VIDEO

3
min
10/4/2024

Anul acesta vor apărea primele centre cu aport voluntar (CAV), unde românii vor putea aduce deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale au în sistem door-to-door.

Centrele vor facilita colectarea deșeurilor voluminoase, a celor de echipamente electrice și electronice, bateriilor uzate,  deșeurilor periculoase și a deșeurilor din construcții și demolări, potrivit organizaţiei Ecotic, care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) pentru sute de producători și importatori.

Vor fi 13 centre de mari dimensiuni gestionate de autoritățile locale din Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Galați, precum și de către ADI Dolj și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București. Lista celorlalte centre cu aport voluntar de mici dimensiuni este disponibilă aici.

Anul trecut, mai multe entităţi private implicate în managementul deşeurilor la nivel local, în România, au vizitat câteva centre municipale de colectare din Norvegia, pentru a observa îndeaproape cum sunt administrate astfel de centre. În urma acestor vizite, ECOTIC a lansat un ghid de recomandări pentru operarea CAV-urilor, pentru toate aspectele pe care le presupun astfel de centre: personal, acces, semnalizare, comunicare cu cetățenii, zone necesare în centru.

CAV-urile vor fi finanţate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Foto: Freepik