Smart City

Cele mai importante două economii mondiale care pot funcționa 100% pe energie regenerabilă

3
min
17/4/2024

Statul California a promis că va avea 100% energie curată până în 2045, iar Germania până în 2035.

Statele Unite și Germania se remarcă ca fiind cele mai importante economii ale lumii cu un potențial semnificativ de a funcționa complet pe bază de energie regenerabilă.

În Statele Unite, viitorul energiei verzi depinde de rezultatul alegerilor din toamna anului 2024. California, un stat cu o influență considerabilă, a promis deja atingerea neutralității climatice până în 2045. Datele publicate de operatorul de sistem independent din California (ISO) au arătat că, ultimele săptămâni, sursa de energie generată de vânt, apă și soare a depășit cererea totală, cu până la șase ore pe zi.

California ISO este una dintre cele mai mari rețele electrice din țară și gestionează aproximativ 80% din sursa de energie din California, potrivit Businessinsider.

Datele recente din California evidențiază un progres remarcabil în tranziția către o rețea energetică bazată pe surse regenerabile.

În 18 din ultimele 19 zile sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, au depășit cererea de energie pentru perioade variind de la câteva minute la șase ore în timpul zilei. Acest lucru s-a produs în intervalul orar cu cel mai scăzut consum de energie și cea mai mare producție de energie solară.

Noaptea, aproximativ 50% din necesarul rețelei, a fost acoperit de surse regenerabile (energie eoliană, hidroelectrică și solară).

Pe parcursul întregii zile sursele regenerabile au reprezentat în medie 70% din sursa de energie a statului California. Restul de 30% a provenit din alte surse, precum gazul natural și energia nucleară.

Vestea privind depășirea cererii de energie cu surse regenerabile în California este una îmbucurătoare pentru campania de mediu a statului. Demonstrarea capacității de a integra o pondere semnificativă de energie verde în rețea este un pas important către un viitor energetic mai durabil.

Cu toate acestea, este important să luăm în considerare anumite aspecte. Realizările au fost obținute în primăvară, când temperaturile blânde reduc nevoia de încălzire sau răcire. Apoi, sezonul rece va pune la încercare capacitatea rețelei de a se baza pe surse regenerabile, având în vedere creșterea cererii pentru sistemele de încălzire.

Exemplul Germaniei: O etapă importantă în tranziția către energia verde

Germania a atins o etapă semnificativă în 2018 când rețeaua electrică a fost alimentată complet din surse regenerabile pentru prima dată, conform Clean Energy Wire. Acest eveniment demonstrează fezabilitatea integrării la scară largă a energiei verzi în sistemele energetice tradiționale.

Germania și-a stabilit un obiectiv ambițios de a atinge 100% energie regenerabilă până în anul 2035.

La sfârșitul anului 2023, o combinație de generare eoliană ridicată și cerere scăzută în perioada Crăciunului, a dus la prețuri negative la energie electrică în Germania, a raportat Bloomberg. Această situație ilustrează modul în care sursele regenerabile pot influența dinamica pieței energetice.

În 2022, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat Legea pentru energie curată, locuri de muncă și accesibilitate, făcând din ea o politică de stat pentru a obține 90% energie cu zero carbon până în 2035 și o rețea complet curată până în 2045.

Viitorul energiei curate rămâne oarecum incert după alegerile prezidențiale din 2024, când, probabil, se va stabili cursul politicii climatice americane pentru următorul mandat.

Președintele Joe Biden a promovat politici climatice ambițioase, prin stabilirea de noi obiective privind emisiile de carbon și prin semnarea Legii de reducere a inflației, care prevede investiții de sute de miliarde în energie curată, vehicule electrice și justiție ecologică.

Foto: Freepik