Life Style

Clujenii au făcut peste un milion de genuflexiuni în trei luni, în schimbul biletelor de autobuz

3
min
15/1/2021

Proiectul fusese gândit pentru două săptămâni însă, grație succesului, a fost prelungit până la finalul lui 2020 și continuă în 2021.

Biletul de Sănătate, proiectul Sports Festival din Cluj, a fost gândit inițial ca o campanie de două săptămâni menită să încurajeze mișcarea într-un mod interactiv, să promoveze un stil de viață sănătos și să ajute la prevenția bolilor cauzate de un stil de viață sedentar.

Lansată în 23 septembrie, stația a funcționat zilnic, între orele 05.00-23.00, iar mai apoi după programul de iarnă: 07.00-20.00. Ea a fost compusă dintr-o „bancă de rezerve” și un roboțel: un automat care poate emite un bilet de autobuz la 20 de genuflexiuni executate corect în maxim două minute. Ticketul a fost denumit simbolic „Biletul de sănătate” şi a putut fi folosit pentru o călătorie în rețeaua de transport public a orașului, zona urbană.

Inițiatorul proiectului, Sports Festival, a susținut contravaloarea bilelor emise în cele 2 săptămâni de campanie. După succesul înregistrat, autoritățile din Cluj au anunțat că își doresc ca proiectul să continue, așa că au fost găsiți parteneri privați care au susținut costul biletelor și care au făcut posibil ca Stația de Sănătate să funcționeze până la finalul anului 2020.

Au fost în total 99 de zile în care călătorii au putut să obțină un Bilet de Sănătate în schimbul a 20 de genuflexiuni.

23 septembrie-31 decembrie 2020:

  • Bilete de Sănătate: 55.772
  • Minute de mișcare: 111.544
  • Calorii arse: 892.352
  • Genuflexiuni executate: 1.115.440

La acțiune s-au alăturat sportivi, campioni naționali şi mondiali, echipe de juniori, care şi-au dorit să promoveze mişcarea şi care au venit în staţie să îşi ia Biletul de Sănătate: Cristiana Oprea, pilot de raliu, Laura Popescu, campioană mondială la alergare montană, echipa de baschet U-BT, cluburi locale de cross training şi fitness.

Pentru cei care nu pot să facă mişcare, iniţiatorii proiectului au demarat în cea de-a doua săptămână de la lansarea staţiei, campania „Dă mai departe Biletul de Sănătate”. Mai multe comunităţi au venit să facă mişcare şi să doneze biletele câştigate.

Primii au fost copiii de la Transylvania College, care au dat mai departe biletele câştigate cu genuflexiuni pacienţilor de la Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca şi rudelor lor. Au urmat copiii de la şcoala Gimnazială Internaţională Spectrum din Cluj-Napoca care au dat mai departe biletele de sănătate Asociaţiei Autism Transilvania.

Credem că acum, mai mult ca oricând, trebuie să inspirăm oamenii şi să îi încurajăm să facă sport. Am lansat înperioada aceasta şi o Scrisoare deschisă către societate, Guvern, Ministerul Sportului, Educaţiei, Sănătăţii, companii private în care am propus modele de implicare în această misiune în care noi credem cu tărie”, a susținut Mirel Alexa, director executiv Sports Festival.

Biletul de Sănătate a luat o pauză, dar revine în primăvară.

Foto: cluj24.ro