Solutii

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii se construiește în județul Olt

2
min
6/7/2023

Noua unitate va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an.

Anul viitor, în comuna Făgeţelu din judeţul Olt, și-ar putea începe activitatea cea mai mare unitate de procesare a lânii din Europa, o investiție greenfield în valoare de 30,7 milioane de euro, din care 29,5 milioane de euro printr-o  schemă de ajutor de stat, conform economica.net.

Investiția este realizată de antreprenorul Cristian Mercioniu. Proiectul va include o hală de producție de 12.150 mp, trei linii de spălare lână brută și două linii automate de prelucrare și ambalare produse finite. Întreaga suprafață a halei va fi acoperită de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 1 MW.

Aceasta este a doua fabrică de procesare a lânii a antreprenorului care, în decembrie anul trecut, a dat în funcțiune o altă fabrică similară în localitatea Costești din Argeș. Noua unitate va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an, din lână urmând să se facă pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolina, îngrășăminte organice sub formă de peleți și compost rezultat din nămolul de spălare.

Produsele vor fi certificate ecologic, având amprentă carbonică aproape de zero. Procesatorul a semnat deja cu fermierii scrisori de intenție pentru preluarea a 15.000 tone lână brută, urmând a se încheia contracte anuale și o rețea cu puncte intermediare la nivelul asociațiilor. Anual, fermierii au în stoc peste 30.000 de tone de lână brută de oaie, care acum se arde în cele mai multe cazuri.

Odată finalizată, la fabrica Făgeţelu Olt vor lucra în jur de 200 de oameni, iar materialele izolante realizate vor ajunge pentru început la export. „Țintesc piața europeană pentru început dar, pe măsură ce vom educa și piața locală, sigur vom comercializa și local. Este o alternativă sănătoasă la materialele care există și totodată o metodă de reducere a consumului de energie. Ca preț, izolația din lână este la nivelul vatei bazaltice”, spune antreprenorul care are în plan să folosească acest tip de izolație și pentru proiectele imobiliare pe care le va dezvolta în viitor.

Foto: Freepik