Stiri

România, pe locul 30 în lume la atractivitatea investiţiilor şi a oportunităţilor de implementare în energie regenerabilă

8
min
18/11/2022

Studiul RECAI 60 clasifică primele 40 de pieţe din lume în funcţie de atractivitatea investiţiilor şi a oportunităţilor de implementare în energie regenerabilă.

Cel mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60) arată că guvernele din întreaga lume îşi accelerează programele de energie regenerabilă pentru a contribui la reducerea dependenţei de energia importată, în contextul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinii economice continue, informează un comunicat de presă.

Primele 40 de pieţe din lume

Lansat în cadrul COP27, studiul RECAI 60 clasifică primele 40 de pieţe din lume în funcţie de atractivitatea investiţiilor şi a oportunităţilor de implementare în energie regenerabilă.

Conform acestui studiu, SUA îşi păstrează prima poziţie, datorită Legii privind reducerea inflaţiei, adoptată în august 2022, care este considerată un factor de schimbare a jocului pentru industria americană de hidrogen verde.

Pe locul doi, China rămâne angajată în accelerarea tranziţiei sale în domeniul energiei regenerabile, în timp ce urmăreşte să reducă emisiile la un nivel maxim, până în 2030 şi să atingă un nivel de emisii net zero până în 2060. Germania urcă un loc, până pe poziţia a treia, deoarece se aşteaptă ca sectorul energiilor regenerabile, stimulat de angajamentul asumat prin pachetul de Paşte, să îşi tripleze expansiunea în decurs de un deceniu.

România şi-a păstrat poziţia în top 30 Corporate Power Purchase Agreement (PPA) index, care acţionează ca un indicator pentru potenţialul PPA-urilor corporative la nivel de ţară.

"Raportul reprezintă o recunoaştere a potenţialului pieţei locale pentru instrumentele PPA, care pot contribui la reducerea costurilor cu energia şi la stabilitatea preţurilor pe termen lung pentru companiile mari consumatoare de energie, oferind în acelaşi timp contractele pe termen lung necesare dezvoltatorilor pentru a finanţa noi investiţii în surse regenerabile", a declarat Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România.

Rezilienţă energetică, urgentă

Studiul RECAI utilizează diverse criterii pentru a compara atractivitatea pieţelor de energie regenerabilă, cum ar fi amploarea proiectelor de dezvoltare, care reflectă dimensiunea absolută a oportunităţii de investiţii în domeniul energiei regenerabile.

Prin urmare, indicele avantajează în mod natural economiile mari. Această ediţie include un nou indice unic ajustat, care ia în calcul produsul intern brut (PIB), prezentând astfel pieţele care înregistrează performanţe peste aşteptări raportat la PIB-ul lor.

Raportul evidenţiază faptul că, după o perioadă prelungită de creştere exponenţială - din cauza preţurilor record ale energiei electrice şi a volatilităţii extreme a pieţei - volumul de producţie de energie electrică angajată prin intermediul acordurilor de achiziţie de energie electrică (PPA) corporative în 2022 va fi mai mic decât în 2021, deşi se aşteaptă să fie mai mare decât în 2020.

RECAI 60 evidenţiază pe mai departe faptul că nevoia de rezilienţă energetică nu a fost niciodată mai urgentă. Intensificarea producţiei de energie din surse regenerabile, accelerarea diversificării energiei şi creşterea stocării energiei sunt priorităţi la nivel mondial.

O dată cu acestea, apare o altă propunere de testare: cum să accelerăm integrarea în reţele a unor cantităţi tot mai mari de energie regenerabilă.

Sursa foto: PxHere