Stiri

Câteva hectare de pădure încărcate în șapte containere, oprite de la export în Portul Constanța

2
min
10/6/2021

Exportul de bușteni este interzis, iar lemnul ar fi ajuns în China printr-o firmă din Prahova, cu ajutorul lacunelor legislative în domeniul protecţiei mediului.

Şapte containere încărcate conform actelor însoţitoare cu peste 160 metri cubi de cherestea, dar în realitate cu buşteni ecarisaţi parţial, trunchiurile de copaci având pe ele şi scoarţă, au fost oprite joi, în Portul Constanţa Sud - Agigea, de la exportarea către o firmă din China, autorităţile verificând dacă sunt respectate condiţiile legale, ţinând cont că exportul de buşteni este interzis. Acţiunea de verificare se desfăşoară sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia, exportul pentru China este efectuat de o societate comercială din judeţul Prahova: "Neconcordanţa în acte pe care audescoperit-o lucrătorii vamali, fiind declarat în acte cherestea, iar după cum vedeţi s-au deschis aceste containere, sunt alte produse. În momentul de faţă activitatea se derulează sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, verificările sunt în toi. La final, va dispune procurorul de caz măsurile care se impun, momentan este oprită marfa de la export", a spus Irimia.

Procurorul Teodor Niţă a declarat că în cele şapte containere sunt câte aproximativ 23 de metri cubi de aşa-zisă cherestea, ceea ce înseamnă câteva hectare de pădure exportate, nereguli care se petrec din cauza lacunelor legislative în domeniul protecţiei mediului:
"Trebuie luate măsuri legislative urgente, ferme, serioase în tot ceea ce are legătură cu mediul. Începând de la deşeuri, terminând cu problemele legate de păduri, aici sunt câteva hectare de pădure exportate. În pădurea aceea ar trebui să fie nişte animale, nişte păsări, nu mai avem nici pădure, nici animale şi nici păsări, mai e puţin şi o să fie pustiu. Dacă legea spune că nu este permis buşteanul, dar asta e cherestea..., înseamnă că ori nu e respectată legea, ori legea este neclară", a afirmat procurorul de caz.

Conform unui reprezentant al firmei exportatoare, este vorba de cherestea din lemn de stejar provenind de la ocoale silvice.