Stiri

București. Depășiri de aproape 350% pentru poluarea cu PM 2,5, joi noapte

3
min
23/10/2020

Poluarea cu PM 10 și PM 2,5 poate duce la infarct acut de miocard, infecții acute ale căilor respiratorii, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Hotnews.ro a sesizat că, în noaptea de joi, valorile înregistrate de rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului airly.eu în București le-au depășit cu mult pe cele considerate sigure pentru sănătatea umană.

Astfel, cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru - 347% pentru poluarea cu PM 2,5 și 236% pentru poluarea cu PM 10.

Depășiri spectaculoase s-au înregistrat și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM 10). Și centrul orașului a fost poluat, dar mai puțin, de exemplu stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM 10 și 122% pentru PM 2,5.

Microparticulele (PM 2.5, PM 10) – sau particule în suspensie – sunt produse de traficul rutier și includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Particulele în suspensie mai mici de 10 micrometri trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Un raport al Institutului Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017 și obținut de Hotnews.ro, arăta că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010 (20 ug/m3 – concentrația microparticulelor), bucureștenii ar avea o speranță de viață mai lungă cu 4 ani. Documentul arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM 10 și PM 2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecții acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).