Stiri

Plasticul cauzează probleme serioase de sănătate pentru oameni, de la cancere la malformaţii (studiu)

4
min
6/7/2023

Un studiu recent a dezvăluit care este impactul plasticului asupra consumatorilor, asupra locuitorilor din zonele de producţie de plastic şi depozitare a deşeurilor şi asupra lucrătorilor.

Plasticul este responsabil pentru probleme serioase de sănătate, inclusiv cancere, boli pulmonare şi malformaţii congenitale.

Descoperirea a fost făcută în cadrul primei analize a pericolelor pentru sănătate de la extracţia plasticului pentru producţie, până la aruncarea lui în gropi de gunoi şi oceane.

Impactul negativ al plasticului este amplificat de ratele scăzute de recuperare şi reciclare şi de persistenţa deşeurilor de plastic în mediu, potrivit raportului publicat în revista medicală Annals of Global Health, citată de The Guardian.

Minerii de cărbune, oamenii care lucrează în industria petrolului şi a gazelor şi lucrătorii din producţia de plastic sunt expuşi la un risc deosebit de mortalitate crescută din cauza unor boli cardiovasculare şi pulmonare, inclusiv cancer pulmonar, potrivit studiului. Oamenii care lucrează în producţia de plastic sunt expuşi şi unui risc crescut de leucemie, limfom, cancer cerebral, cancer de sân şi mezoteliom.

Locuitorii zonelor adiacente celor de producţie de plastic şi depozitare a deşeurilor se confruntă cu riscuri crescute de cancer pulmonar, leucemie infantilă, boli cardiovasculare şi pulmonare, naştere prematură şi greutate mică la naştere, a mai precizat raportul.

Mai mult, aproape toţi oamenii consumă în prezent „o cantitate semnificativă” de plastic, echivalentă unui card de credit pe săptămână, potrivit liderului grupului de biologie a inflamaţiei de la la QIMR Berghofer din Brisbane, Andreas Suhrbier.

Documentul a recomandat un tratat global privind controlul fabricării şi utilizării materialelor plastice.

„Majoritatea utilizării plasticului este inutilă. De exemplu, plasticul de unică folosinţă şi ambalajele pot fi înlocuite cu uşurinţă”, a spus Frank Seebacher, profesor de biologie la Universitatea din Sydney.

Foto: mb-photoarts/Freepik