Stiri

Britanicii de la DS Smith vor să construiască un parc fotovoltaic la fabrica de hârtie de la Zărneşti

3
min
20/2/2023

Obiectivul de neutralitate climatică a operaţiunilor DS Smith: până în 2050.

Producătorul britanic de ambalaje DS Smith a început demersurile pentru construirea unui parc fotovoltaic în Zărneşti, judeţul Braşov, unde are activitate de producţie.

Într-un anunţ al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, din luna ianuarie 2023 este menţionată decizia de menţinere a etapei de încadrare a acordului de mediu pentru SC DS Smith Paper Zărneşti SRL, emisă de APM Braşov asupra proiectului „Construire parc fotovoltaic“, propus a fi amplasat în judeţul Braşov, oraş Zărneşti.

Obiectivul de neutralitate climatică a operaţiunilor DS Smith: până în 2050

„Căutăm în permanenţă moduri prin care să putem fi mai eficienţi din punct de vedere energetic, să reducem emisiile de carbon şi, în cele din urmă, să ne atingem obiectivul de neutralitate climatică a operaţiunilor până în 2050. În acest context, am conturat un plan de acţiune care include o serie de măsuri specifice, în curs de implementare şi la fabrica de hârtie din Zărneşti, începând cu modernizarea echipamentelor pentru maximizarea eficienţei activităţii noastre, dar şi explorarea tuturor posibilităţilor de tranziţie către surse alternative de energie.

Proiectul se află în derulare“, au spus reprezentanţii DS Smith, fără a oferi informaţii concrete referitoare la capacitatea parcului fotovoltaic de la Zărneşti, investiţia planificată sau termenul estimat de finalizare.

Potrivit datelor din presa locală însă, parcul ar urma să fie gata în 2024, presupune o investiţie de 16 milioane de euro şi ar urma să genereze aproximativ 19 MWh pe an. Proiectul figurează în lista proiectelor depuse în cadrul unui apel făcut de Ministerul Energiei pentru lansarea unei proceduri de ofertare pentru proiecte de producţie de energie din surse regenerabile, cu finanţare prin PNRR.

Investiție în apă curată

DS Smith a mai alocat investiţii de 11 milioane de euro şi pentru o staţie de epurare a apelor tehnologice la fabrica de hârtie din Zărneşti, care este cea mai mare unitate de profil din România, deservind aproape jumătate din piaţa locală. Proiectul va fi finalizat în cursul acestui an.

Poți citi și: VIDEO Kenya, o imensă groapă de gunoi pentru aproape un miliard de haine uzate. O treime, arse

Potrivit unor date transmise anterior de reprezentanţii companiei, această investiţie contribuie la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20% şi la reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora.

Fabrica DS Smith din Zărneşti realizează exclusiv hârtie reciclată. Pe lângă această unitate, producătorul mai deţine în România două fabrici de ambalaje, la Ghimbav şi la Timişoara, alături de un centru de coordonare a operaţiunilor de reciclare în Bucureşti, două depozite de reciclare în Otopeni şi Cluj-Napoca şi trei puncte de lucru, în Piteşti, Timişoara şi Otopeni, judeţul Ilfov. În total, este vorba despre 650 de angajaţi.

foto: Pexels/Pixabay