Smart City

Brașovul reciclează deja cantități impresionante

2
min
16/3/2023

Principiile campaniei PETrică, aplicate și prin Sistemul Garanție – Returnare.

România și-a asumat implementarea, începând din acest an, a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi. Pentru Brașov, sistemul nu este o noutate, fiind testat cu succes prin proiectul „PETrică”, ne informează Brasov Metropolitan.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când cumpără o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l, inclusiv. Pentru a fi ușor de identificat, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

Pentru brașoveni, acest sistem nu este o noutate absolută. Prin campania „Bine Faci, Bine Primeşti!”, încă din anul 2021, în cadrul parteneriatului între companiile Envipco, Brai-Cata și Primăria Municipiului Brașov, au fost amplasate în Brașov trei sisteme Reverse Vending Machine (RVM), cunoscute sub numele „PETrică”. La aceste dispozitive, oamenii depun ambalaje reciclabile de băuturi, din aluminiu, sticlă și plastic și sunt recompensați cu bilete de călătorie gratuite pentru mijloacele de transport în comun. Altfel spus, în ceea ce privește colectarea ambalajelor, „PETrică” este un „sistem garanție-returnare” testat cu succes la nivel local.

Faptul că „Bine Faci, Bine Primeşti!” a fost un succes rezultă din cifre: la finalul anului trecut, la cele trei cei trei sisteme Reverse Vending Machine din Brașov a fost depusă cantitatea totală de 406 de tone de ambalaje.

În Brașov, dispozitivele PETrică sunt amplasate în Valea Cetății, Bulevardul Gării și Astra și vor funcționa până în 30 noiembrie 2023, când va intra în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Photo: Brai Cata