Solutii

Betonul făcut din scutece, o soluţie pentru problema deșeurilor

3
min
6/7/2023

Scutecele sunt o mare problemă pentru gropile de gunoi, însă folosirea lor pentru realizarea betonului ar putea reduce drastic efectele negative ale acestora, potrivit cercetătorilor.

Un studiu din 2016 arată că scutecele de unică folosinţă sunt al treilea cel mai răspândit deşeu provenit în gospodării găsit în gropile de gunoi. Mai mult, într-o gospodărie în care locuieşte un copil care poartă scutece, scutecele de unică folosinţă reprezintă 50% din toate deşeurile acelei gospodării.

Iar situaţia se înrăutăţeşte, pentru că populaţia planetei continuă să crească şi, odată cu ea şi utilizarea scutecelor de unică folosinţă, arată un studiu publicat pe 18 mai 2023.

În România, veniturile provenite din vânzările de scutece de bebeluşi au crescut de la 224 de milioane de dolari în 2015, la 229 de milioane de dolari în 2022 şi sunt preconizate să atingă 312 de milioane de dolari şi un volum de 33,19 milioane de kilograme până în 2027.

Scutecele care conţin plastic pot necesita peste 500 de ani pentru a se descompune complet, însă inginerii de mediu au găsit o soluţie inovatoare pentru a reduce aceste deşeuri: realizarea betonului din scutece.

Studiul publicat luna aceasta în Scientific Reports de un grup de cercetători din Japonia a avut câteva rezultate promiţătoare după ce aceştia au făcut şase amestecuri diferite de deşeuri de scutece spălate, uscate și mărunțite cu pietriș, nisip, ciment și apă şi au uscat probele timp de 28 de zile.

Potrivit cercetătorilor, următorii paşi pentru a putea scăpa de problema acestor deşeuri şi a realiza construcţii mai ieftine sunt dezvoltarea unui mijloc de colectare, igienizare şi mărunţire a deşeurilor de scutece şi modificarea legilor din construcţii pentru a permite betonul care foloseşte scutece.

Foto: Freepik