Stiri

Barajele ar putea fi o alternativă în hrănirea sustenabilă a lumii

5
min
5/12/2022

În pofida potențialului barajelor, cercetătorii avertizează că nu trebuie să se bazeze pe ele ca parte semnificativă a soluției privind irigațiile durabile.

Barajele ar putea fi o variantă în procesul de hrănire sustenabilă a populației, potrivit unei noi cercetări desfășurate de Universitatea Stanford din SUA.

Studiul, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, cuantifică pentru prima dată cât de multă apă va fi necesară pentru a maximiza irigarea culturilor fără a epuiza rezervele de apă sau fără a afecta natura, precum și câți oameni ar putea fi hrăniți prin această abordare.

Barajele, o alternativă în hrănirea sustenabilă

Deși oamenii de știință știu că barajele de acumulare ar putea să stocheze mai bine de 50% din apa necesară pentru o astfel de irigare, ei subliniază că rezervoarele mari sunt doar o parte a soluției. Ei recomandă evaluarea alternativelor la construcția de noi baraje, din cauza impactului dăunător al acestora asupra ecosistemelor fluviale.

„Există o nevoie urgentă de explorare a soluțiilor alternative de stocare a apei, dar trebuie să luăm la cunoștință că multe baraje sunt deja în funcțiune. Cercetarea noastră evidențiază rolul lor crucial în asigurarea securității alimentare din viitor”, a declarat autorul principal al studiului, Rafael Schmitt, inginer de cercetare în cadrul Stanford Natural Capital Project, potrivit Phys.org.

În pofida potențialului barajelor, cercetătorii avertizează că nu trebuie să se bazeze pe ele ca parte semnificativă a soluției privind irigațiile durabile, citând consecințe sociale și de mediu.

Printre acestea se numără fragmentarea râurilor, cu impact asupra migrației peștilor și a transportului de sedimente, precum și strămutarea oamenilor.

De asemenea, barajele sunt mai puțin atractive pentru stocarea apei pentru irigații din cauza pierderilor de apă, a cheltuielilor și a daunelor ecologice legate de necesitatea de a transporta apa către câmpurile agricole îndepărtate, precum și a nivelurilor mai ridicate de evaporare pe suprafețele mari de apă ale rezervoarelor mari.

„Dintre toate opțiunile legate de ofertă și de cerere pentru creșterea securității alimentare și a apei, construirea mai multor baraje ar trebui să fie ultima soluție”, scriu cercetătorii.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ MARTINA NOLTE