Stiri

Asociaţia Parcul Văcăreşti: Cei peste 5.000 de arbori înlătură în fiecare an 350 de tone de dioxid de carbon

7
min
17/8/2022

Parcul Natural Văcăreşti are o contribuţie semnificativă în asigurarea ciclului natural al apei, în general foarte afectat în oraş de sigilarea spaţiilor verzi cu beton şi asfalt.

Parcul Văcăreşti contribuie şi la bunăstarea celor care nu l-au vizitat niciodată, în condiţiile în care cei peste 5.000 de arbori înlătură în fiecare an din atmosferă peste 350 de tone de dioxid de carbon, precizează Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti.

"Parcul Natural Văcăreşti filtrează aerul cartierului mulţumită celor peste 5.000 de arbori din 29 de specii, care înlătură în fiecare an din atmosferă peste 350 de tone de dioxid de carbon.

Şi cum România (şi nu numai) se confruntă cu o perioadă extrem de secetoasă, trebuie să ştiţi că Parcul Natural Văcăreşti are o contribuţie semnificativă în asigurarea ciclului natural al apei, în general foarte afectat în oraş de sigilarea spaţiilor verzi cu beton şi asfalt.

Reintroducerea apei în ecosistem este un serviciu ecosistemic important, iar acest lucru se întâmplă tot mulţumită vegetaţiei din parc.

Arborii despre care vorbeam mai devreme, dar şi solul, captează şi reintroduc în ecosistem peste 39 de mii de tone de apă din precipitaţii", scrie asociaţia, pe pagina sa de Facebook.

Pe lângă aceste servicii ecosistemice, parcul oferă şi posibilitatea observării unui număr de aproape 200 de specii de păsări de-a lungul anului.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

"Din toate aceste motive şi multe altele, Parcul Natural Văcăreşti este o adevărată 'Fabrică de viaţă' a oraşului. Începem o serie de postări prin care vrem să explicăm serviciile ecosistemice oferite de parc, astfel încât să devenim mai conştienţi de valoarea acestuia.

Pentru moment, vă spunem că serviciile ecosistemice se încadrează în trei mari categorii: servicii de reglare, servicii de producţie şi servicii culturale", se mai arată în postare.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Asociaţia va aborda şi impactul pe care îl au asupra parcului fenomene precum: schimbarea climei şi extinderea fenomenului de aridizare, extinderea oraşului, acoperirea cu beton şi asfalt a spaţiilor permeabile, pierderea biodiversităţii, poluarea aerului, apei şi solului sau înmulţirea speciilor invazive de plante şi animale.

Proiectul "Parcul Natural Văcăreşti - Fabrica de Viaţă a Oraşului" este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund - România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.