Stiri

ASFOR: Parcul Natural Munţii Măcinului, parte din proiectul european TREEADS de gestionare durabilă a pădurilor

9
min
21/11/2022

TREEADS este un proiect la scară largă al Uniunii Europene (UE) dedicat luptei cu incendiile de vegetaţie şi reuneşte 47 de organizaţii din 13 ţări europene plus Taiwan.

Peste o sută de experţi în domeniul silvic participă la proiectul european TREEADS, Parcul Natural Munţii Măcinului, lansat în februarie 2022, prin care se urmăreşte creşterea eficacităţii gestionării incendiilor şi, în condiţiile schimbărilor climatice, a gestionării durabile a pădurilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), transmis Agerpres.

Munții Măcinului, parte din proiectul de gestionare durabilă a pădurilor

TREEADS este un proiect la scară largă al Uniunii Europene (UE) dedicat luptei cu incendiile de vegetaţie şi reuneşte 47 de organizaţii din 13 ţări europene plus Taiwan.

Din România, parteneri în acest proiect sunt Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociaţia Forestierilor din România şi Fundaţia pentru SMURD.

Potrivit sursei citate, vineri, a fost atins indicatorul stabilit pentru această etapă în România, în Parcul Natural Munţii Măcinului din judeţul Tulcea, cea mai veche formaţiune geologică din ţară. Parcul a fost declarat arie protejată din anul 2000.

"Potenţialul său natural disponibil îl face accesibil unei game largi de turişti, interesaţi de drumeţii, peisaje, floră, fauna locală, studii şi documentare. Printre vulnerabilităţile identificate ale zonei se numără turismul necontrolat, braconajul, păşunatul împrăştiat, exploatarea forestieră ilegală care duce la suprimarea habitatelor, arderea vegetaţiei, distrugerea exemplarelor de floră spontană, capturarea ilegală a ţestoaselor terestre dobrogene, extinderea fermelor, autovehiculele de teren, ATV-urile şi motocicletele care tulbură liniştea zonei.

Din cauza acestei abundenţe de vizitatori, neglijenţa umană este un factor important de luat în considerare în prevenirea şi atenuarea incendiilor forestiere", se menţionează în comunicat.

Obiectiv: înjumătățirea incendiilor forestiere

Obiectivele proiectului, în România, vizează reducerea incidenţei incendiilor forestiere cu 50% prin utilizarea unei abordări preventive proactive care utilizează tehnologia de ultimă oră, reducerea cu 25% a timpului de răspuns al pompierilor în caz de pericol de incendiu prin utilizarea tehnologiei AR-VR în exerciţii de antrenament, stabilirea unor proceduri îmbunătăţite în cazul intervenţiei cu pericol de incendiu şi, nu în ultimul rând, controlul oricărui incendiu în mai puţin de 24 de ore.

Proiectul TREEADS se bazează pe produse de ultimă generaţie, cu tehnologii mature şi verificate (TRL ridicat) şi pe ultimele inovaţii în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenire şi pregătire împotriva incendiilor, detectare şi răspuns, restaurare şi adaptare. Toate aceste etape se vor regăsi într-un ecosistem pe o platformă de management al incendiilor.

Finanţat prin Programul UE Orizont 2020, proiectul va îmbunătăţi protecţia pădurilor şi a comunităţilor, consolidând rezilienţa pădurilor din Uniune. În cadrul acestui proiect ce se va desfăşura pe durata a 42 de luni, peste 26 de tehnologii diferite vor fi optimizate, dezvoltate şi validate, pe baza unui buget de 22,8 milioane euro.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Accipiter Gentilis