Solutii

Arçelik devine neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în operațiunile de producție globale

4
min
30/9/2020

În 2019, 100% din energia electrică a fost achiziționată din surse regenerabile în operațiunile din Turcia și România, unde sunt produse electrocasnicele Arctic.

Arçelik, aflată în topul celor mai sustenabile companii, a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, cu propriile sale credite de carbon și a făcut, astfel, un alt pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Grupul Arçelik desfășoară operațiuni în aproape 150 de țări, iar în România este prezent prin producătorul de electrocasnice Arctic, cu două fabrici, la Găești și la Ulmi, unde sunt produse frigidere, respectiv mașini de spălat.

Dezvoltând produse care utilizează mai puține resurse și care sunt accesibile tuturor, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite pentru 2030, Arçelik marchează o etapă importantă în eforturile privind sustenabilitatea. „În cadrul proiectului de finanțare a carbonului pentru frigidere eficiente din punct de vedere energetic din Turcia, între 2013 și 2018, am obținut dreptul reducerii unor emisii echivalente a 305.407 tone de CO2. Cu acest credit de carbon, pe care l-am obținut prin introducerea pe piața turcă a frigiderelor inovatoare cu un nivel ridicat de eficiență energetică, am realizat o schimbare semnificativă a modelului de business spre tehnologizare, astfel încât facilitățile noastre de producție globale vor deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în anii fiscali 2019 și 2020. Pentru noi, sustenabilitatea este atât o necesitate pentru viitor, cât și un model de afaceri profitabil”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

Proiectul de finanțare a carbonului a fost inițiat de Arçelik, sub îndrumarea GAIA Carbon Finance în 2013. Creditul de 305.407 tone de CO2 obținut de Arçelik prin intermediul proiectului de finanțare a fost verificat de RINA, o companie terță de audit, în conformitate cu standardele internaționale în domeniu. Compania va utiliza acest credit pentru a compensa emisiile sale directe și indirecte generate în instalațiile de producție globale în 2019 și 2020 și, astfel, va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, fără a achiziționa un credit de compensare a carbonului, în conformitate cu standardul de neutralitate a carbonului PAS 2060.

În România, fabrica de mașini de spălat de la Ulmi, inaugurată în urmă cu un an, contribuie semnificativ la combaterea schimbărilor climatice. Unitatea de producție integrează inovații tehnologice, fiind axată pe reciclare și utilizarea eficientă a resurselor. Datorită unor sisteme performante de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, o cantitate de apă echivalentă cu consumul a 450 de gospodării se reciclează aici anual. În același timp, fabrica reușește să reducă cu 363 tone emisiile anuale de CO2, prin intermediul unui sistem fotovoltaic care produce 1 milion kWh/an. Unitatea de producție este prima fabrică Industry 4.0 din România care a primit certificatul LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design), document care îi atestă performanțele în domeniul producției sustenabile.

Prin strategia sa pe termen lung, care urmărește neutralitatea emisiilor de carbon, în conformitate cu iniţiativa Obiectivelor Science Based (SBTi), Arçelik intenționează să continue proiectul de finanțare a carbonului încă 4 ani și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diferite investiții în energie regenerabilă și supravegherea atentă a propriilor eforturi ce privesc reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), prin care compania se diferențiază în domeniu.