Smart City

Arabia Saudită va construi un oraș cu zero emisii

4
min
12/1/2021

Infrastructura orașului, în care vor locui un milion de persoane, va costa între 100 și 200 miliarde de dolari.

Prințul Mohammed bin Salman a anunțat că Arabia Saudită va construi în NEOM, o zonă din nord-vestul țării, un oraș cu amprentă zero de carbon. „The Line”, cum se va numi orașul, se va întinde pe 170 de kilometri, și va putea găzdui un milion de localnici care vor ocupa locuințe cu amprentă zero de carbon, alimentate 100% cu energie verde.

De ce ar trebui să sacrificăm natura de dragul dezvoltării?”, a spus Prințul într-o intervenție televizată. „Trebuie să transformăm conceptul de oraș convențional într-unul futuristic.” Acesta le-a transmis reporterilor că proiectul este rezultatul a trei ani de consultări și că infrastructura va costa între 100 și 200 miliarde de dolari. Proiectul ar urma să creeze 380.000 de locuri de muncă, iar contribuția sa la PIB-ul regatului este estimată la 180 miliarde riali (peste 39 miliarde euro) până în 2030.

Construcția „The Line” va începe în primul trimestru din 2021 și va fi finanțată de Fondul Public de Investiții, principalul instrument al politicii de diversificare a economiei țării. NEOM figurează pe lista numeroaselor megaproiecte în curs de desfășurare destinate diversificării economiei Arabiei Saudite, puternic dependentă de exporturile de petrol. Zona de 26.500 de kilometri pătrați va încorpora tehnologii pentru smart city și, de asemenea, va funcționa ca destinație turistică. Unele zone, printre care cea industrială și logistică, vor fi gata până în 2025. Valoarea întregului mega-oraș, care va avea ploaie artificială, o lună falsă și profesori-holograme, va fi de 500 miliarde de dolari.