Stiri

Aplicația SUMAL 2.0 a devenit operațională

3
min
15/10/2020

Cetățenii și membrii ONG-urilor sunt nemulțumiți că nu pot verifica traseul unui transport de lemne prin SUMAL 2.0.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat astăzi că aplicația SUMAL 2.0 a devenit operațională. Deocamdată, platforma este accesibilă doar autorităților, pentru a putea testa aplicația. Astfel, angajații Gărzii Forestiere sunt cei care creează accesul pentru companiile de tipul ocoale silvice arondate, precum și pentru utilizatorii cu rolul de șefi de ocol aferenți. Șefii de ocoale silvice vor fi cei care vor crea baza de date pentru proprii angajați, astfel încât aceștia să poată introduce datele în sistemul online. Angajații sunt cei care urmăresc fluxul informațional legat de proprietari, fișe proprietate (pentru suprafețe neamenajate momentan), dispozitive de marcare, delegații de marcare, inventarierea cu aplicația mobilă, aprobarea inventarului etc.

Întreg arcursul lemnului, din momentul în care s-a primit avizul de tăiere și până la extragerea și încărcarea masei lemnoase în mijloacele de transport, poate fi urmărit cu ușurință de organele statului, dar și de activiști de mediu sau simpli cetățeni. În acest fel reușim să avem o evidență clară și concretă asupra a tot ceea ce înseamnă tăierea lemnului din pădurile din România, a legalității acestui proces precum și a traseului pe care mijloacele de transport încărcate cu lemn îl vor avea”, a transmis Alexe pe Facebook. În comentarii, câțiva utilizatori, cetățeni sau voci ale ONG-urilor, s-au arătat nemulțumiți că pot avea acces la noua aplicație.

Guvernul a aprobat în ședința din 25 iunie, prin hotărâre, normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și cele privind proveniența și circulația materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului, şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn şi produse din lemn. Prin acest act normativ se aprobă operaționalizarea SUMAL, cel mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale de pădure.

Noua versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale și, totodată, simplifică munca lucrătorilor silvici din teren. Cu noul SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea.