Stiri

Topirea gheţarului Theodul din munții Alpi mută graniţa dintre Italia și Elveția

7
min
1/8/2022

Graniţa se află de-a lungul unei diviziuni de drenaj – punctul în care apa de topire se va scurge pe fiecare parte a muntelui, către o ţară sau alta.

Gheţarul Theodul care se topeşte în Munţii Alpi a mutat graniţa dintre Elveţia şi Italia, punând în discuţie locaţia unei cabane montane italiene, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Graniţa se află de-a lungul unei diviziuni de drenaj – punctul în care apa de topire se va scurge pe fiecare parte a muntelui, către o ţară sau alta.

Însă retragerea gheţarului Theodul înseamnă că bazinul hidrografic s-a strecurat spre Rifugio Guide del Cervino, un refugiu pentru vizitatori în apropierea vârfului Testa Grigia de 3.480 de metri şi trece treptat pe sub clădire.

Într-o vizită recentă la restaurantul din locul refugiului, Frederic, un turist în vârstă de 59 de ani, a întrebat: ”Deci, suntem în Elveţia?”

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Răspunsul a făcut obiectul unor negocieri diplomatice începute în 2018 şi încheiate cu un compromis anul trecut, dar detaliile rămân secrete.

Când refugiul a fost construit pe o stâncă în 1984, cele 40 de paturi şi mesele lungi din lemn se aflau în întregime pe teritoriul italian. În prezent, două treimi din cabană, inclusiv cele mai multe paturi şi restaurantul, sunt situate din punct de vedere tehnic în sudul Elveţiei.

Problema a ajuns în prim-plan deoarece zona, care se bazează pe turism, este situată în vârful uneia dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume. Recent, a fost construită o staţie de telecabină la câţiva metri distanţă.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

Un acord a fost încheiat la Florenţa în noiembrie 2021, dar rezultatul va fi dezvăluit doar după ce va fi aprobat de guvernul elveţian, nu înainte de 2023. ”Am fost de acord să împărţim diferenţa”, a spus Alain Wicht, şeful de frontieră la agenţia naţională de cartografiere elveţiană Swisstopo.

Printre atribuţiile sale se numără supravegherea celor 7.000 de borne de frontieră de-a lungul celor 1.935 km de graniţă cu Austria, Franţa, Germania, Italia şi Liechtenstein. 

Sursa foto: Wikimedia Commons / Cable1