Stiri

Apa îmbuteliată conține sute de mii de particule de plastic pe litru

4
min
10/4/2024

Oamenii de ştiinţă și-au redus consumul de apă îmbuteliată după ce au făcut o descoperire şocantă.

Aceştia au găsit aproape un sfert de milion de bucăţi minuscule de plastic în fiecare litru de apă îmbuteliată analizat.  

Cercetătorii ştiau de mult timp că există o mulţime de bucăţi de plastic microscopice în apa îmbuteliată, însă nu au ştiut cu exactitate câte şi de ce fel până acum, când le-au analizat pentru prima dată cu un microscop, folosind lasere duble.

Analizând cinci mostre din cele mai comune trei brand-uri de apă îmbuteliată, cercetătorii de la universitățile americane Columbia și Rutgers au descoperit că nivelurile de particule au variat între 110.000 și 400.000 pe litru, în medie la aproximativ 240.000. Aceştia şi-au documentat concluziile într-un studiu din jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences, potrivit euronews.com.

Ce sunt nanoplasticele?

Nanoplasticele sunt particule care au o dimensiune mai mică de un micron. Un fir de păr de om are aproximativ 83 de microni lățime.

Studiile anterioare au analizat microplasticele puțin mai mari, care variază între cinci milimetri şi un micron. Însă, de această dată, cercetătorii au descoperit că există între 10 şi 100 de ori mai multe nanoplastice decât microplastice.

O mare parte din plastic pare să provină chiar din sticlă și din filtrul cu membrană cu osmoză inversă folosit pentru a ține departe alți contaminanți, a spus autoarea principală al studiului, Naixin Qian.

Impactul nanoplasticelor asupra sănătăţii este incert

Cercetătorii încă nu ştiu dacă nanoplasticele sunt dăunătoare pentru sănătate. „Nu știm dacă este periculos sau cât de periculos”, a spus co-autoarea studiului, Phoebe Stapleton. „Știm că intră în țesuturi [de mamifere, inclusiv de oameni]... iar cercetările actuale analizează ce fac odată intrate în celule.”

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate a declarat: „În prezent, există atât o lipsă de metode [de măsurare] standardizate, cât și o lipsă de consens științific cu privire la impactul potențial asupra sănătății al nanoplasticelor și microplasticelor. Prin urmare, materialele din mass-media despre aceste particule din apa potabilă nu fac altceva decât să sperie consumatorii în mod inutil.”

Toți cei patru autori intervievați au spus că şi-au redus consumul de apă îmbuteliată după ce au realizat studiul.

Foto: Freepik