Solutii

Amenzi pentru şoferii care nu opresc motorul când staţionează

5
min
9/1/2024

O campanie susţinută de părinţi şi activişti de mediu ar putea deveni lege în întreaga ţară, pentru a diminua poluarea cauzată de şoferii care lasă motoarele maşinilor pornite.

Expunerea la poluare poate cauza multe probleme de sănătate, precum cancer la trahee, bronhii şi plămâni, accident vascular cerebral, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic agravat şi infecţii ale căilor respiratorii inferioare, conform Agenţiei Europene de Mediu.

Copiii sunt mai vulnerabili la efectele poluării aerului, din cauză că respiră mai rapid decât adulţii şi absorb astfel mai mulţi poluanţi. Totodată, fiind mai scunzi, copiii sunt mai aproape de sol, unde anumiţi poluanţi ating concentraţiile cele mai mari – într-o etapă a vieţii în care creierele şi corpurile lor încă se dezvoltă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pentru început, iniţiativa civică va deveni hotărâre de consiliu local la Bucureşti, unde calitatea aerului se află printre cele mai slabe dintre oraşele din Uniunea Europeană.

Problemele aerului din Bucureşti

Sursa principală de poluare în România provine din emisiile din transport. În Bucureşti, o sursă majoră a otrăvirii aerului este arderea ilegală a deşeurilor la periferia oraşului, însă şi încălzirea locuinţelor, emisiile industriale şi şantierele sunt responsabile de dezastru – astfel că în februarie poluarea aerului a fost depăşit limita admisă de 30 de ori.

În Bucureşti există peste 1,5 milioane de maşini, adică aproape omul şi maşina, potrivit unui reportaj Libertatea publicat în octombrie 2023.

Primăria Capitalei a decis să acţioneze după ce a monitorizat calitatea aerului în 70 de puncte din Bucureşti şi a observat depăşiri în majoritatea punctelor analizate. O proporţie covârşitoare a acestora se află lângă şcoli şi spitale, potrivit Oanei Neneciu, unul dintre iniţiatorii proiectului pentru oprirea motoarelor după mai mult de cinci minute de staţionare.

Cum sunt încurajaţi românii să oprească motorul când staţionează

Zeci de panouri au fost montate deja lângă şcolile din Bucureşti pentru a-i îndemna pe şoferi să oprească motorul. Însă vor exista şi sancţiuni pentru cei care nu respectă măsura – amenzi de până la 200 de lei.

În prezent, campania „Opreşte Motorul” a devenit o propunere legislativă de modificare a Codului Rutier, care va fi depusă în Senat până la finalul lui 2023 și care a pornit din comunitatea Părinţi de Cireşari din zona Piaţa Domenii din Bucureşti, potrivit organizaţiei de mediu Ecopolis.  

Campania a început în 2021, când zeci de afişe au fost printate de comunitate pentru a fi distribuite în Capitală, îndemnând şoferii să oprească motorul atunci când staţionează.

Altor europeni li se permite să staţioneze mai puţin, cu amenzi mai mari

Proiectul ar putea fi extins şi în restul ţării, măsura fiind deja implementată de mulţi ani în alte state europene. Potrivit paginii de Facebook a campaniei, „Opreşte Motorul”, şoferilor din Italia li se permite să staţioneze cu motorul pornit pentru cel mult 10 secunde. Altfel, aceştia sunt amendaţi cu sume cuprinse între 223 şi 444 de euro. În Franţa, limita este tot de 10 secunde, iar amenzile sunt între 135 şi 750 de euro.

Cei care se opun proiectului spun că este dreptul lor să stea cu motorul pornit pentru a beneficia de căldură iarna şi aer condiţionat vara, însă susţinătorii campaniei citează articolul 35 din Constituţie, care garantează prin lege dreptul românilor la un mediu sănătos.

„Dreptul vostru se termină acolo unde începe dreptul celorlalți, iar dreptul la un mediu sănătos este garantat de Constituția României”, au spus reprezentanţii „Opreşte Motorul” pe pagina campaniei.

Foto: Opreşte Motorul/Facebook