Stiri

Ambalajele supradimensionate livrate în România generează anual 10.505 tone inutile de emisii de CO2

8
min
30/9/2022

Cercetările au constatat că ambalajele de carton care nu se potrivesc cu conținutul lor transportă inutil acest exces de aer în camioane și în casele consumatorilor.

Cutiile supradimensionate care conțin materiale în exces generează 600.000 de transporturi de livrare inutile, ceea ce duce la eliberarea în atmosferă a 10.505 de tone de CO2 care ar putea fi evitate în fiecare an.

Cercetările DS Smith au constatat că ambalajele de carton care nu se potrivesc cu conținutul lor transportă inutil acest exces de aer în camioane și în casele consumatorilor, precum și că implică resurse inutile: 

-       25.218 tone de carton suplimentar în ambalaje – la un cost de 33,7 milioane de lei

-       71 de milioane de m2 de bandă adezivă – de 195 de ori suprafața Palatului Parlamentului

-       9 milioane de m3 de material de umplutură – suficient pentru a umple Arena Națională de 3 ori

Consumatorii nu vor ambalaje supradimensionate

Pe lângă impactul asupra mediului pe care îl au cutiile supradimensionate, există și un efect negativ în lanț asupra percepției consumatorului despre brand. Atunci când se confruntă cu o cutie cu prea multe ambalaje, 14% dintre consumatori spun că aceasta i-a făcut să se simtă frustrați față de brandul de la care au achiziționat produsul.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

În ceea ce privește așteptările lor, consumatorii spun că pe viitor ar dori să primească ambalaje fabricate din surse alternative regenerabile (46%), ambalaje care să se potrivească perfect cu articolele cu forme ciudate (33%) și ambalaje impermeabile (36%).

Design circular

“Consumatorii își doresc mai puțin ambalaj. Materialele prime sunt mai scumpe ca niciodată, iar beneficiile pentru mediul înconjurător sunt semnificative, astfel că acum este momentul să gândim design-uri care să elimine aerul din shopping-ul online. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Deșeurile de materiale nu sunt un accident, ele apar din cauza deciziilor care se iau încă din stadiul de design. Rolul designului în protejarea planetei pur și simplu nu poate fi supra-estimat – trebuie să adoptăm o abordare circulară, să eliminăm deșeurile încă din stadiul de design și să păstrăm materialele în uz cât mai mult timp posibil. 

Prin parteneriatul nostru cu Fundația Ellen MacArthur am instruit deja 700 de designeri DS Smith în utilizarea Principiilor Designului Circular, iar ei lucrează în momentul de față la peste 2.000  de proiecte “circulare”. Sperăm că Principiile Designului Circular vor deveni norma pentru designul de pretutindeni și că acest “comerț cu aer” va fi în curând un lucru de domeniul trecutului”, a declarat  Stefano Rossi, DS Smith Packaging CEO.

Sursa foto: PxHere