Life Style

Alimentele acoperite în plastic ar putea cauza naşteri premature (STUDIU)

5
min
10/4/2024

Naşterile premature sunt din ce în ce mai frecvente, iar una dintre cauze ar putea fi substanţele găsite în ambalajele alimentare transparente şi în produsele de îngrijire personală, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Lancet Planetary Health.

Cercetările de până acum au arătat că substanţele chimice sintetice numite ftalaţi, cunoscuţi ca „substanţe chimice găsite peste tot”, din cauză că sunt foarte comuni, sunt perturbatori hormonali care pot influenţa modul în care funcţionează placenta. Organul este sursa de oxigen şi nutrienţi pentru un făt în curs de dezvoltare în uter.

„Ftalaţii pot contribui la inflamația care poate perturba placenta și poate declanşa travaliul prematur”, a spus autorul principal al studiului, doctorul Leonardo Trasande, director de pediatrie de mediu la centrul medical academic NYU Langone Health din New York.

Până la 10% din naşterile premature, cauzate de ftalaţi

„Studiile arată că cea mai mare asociere cu travaliul prematur este cauzată de un ftalat găsit în ambalajele alimentare numit ftalat di(2-etilhexil) sau DEHP”, a spus Trasande. „În noul nostru studiu, am descoperit că DEHP și trei substanțe chimice similare ar putea fi responsabile pentru 5%-10% din toate nașterile premature în 2018. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care nașterile premature sunt în creștere,” a adăugat el, potrivit CNN.

Însă oamenii sunt expuşi zilnic la „mai mult de un ftalat” prin produsele pe care le folosesc, astfel încât „riscul de naștere prematură poate fi de fapt mai mare”, a spus Alexa Friedman, cercetător senior în toxicologie la Environmental Working Group (EWG).

Consiliul American de Chimie, o asociație comercială a industriei pentru companiile chimice din SUA, a declarat pentru CNN că raportul nu a stabilit legătura de cauzalitate.

În ce produse se găsesc ftalaţii

La nivel global, aproximativ 8,4 milioane de tone de ftalați și alți plastifianți sunt consumate în fiecare an, potrivit European Plasticisers, o asociație comercială din industrie. Producătorii adaugă ftalați la produsele de consum pentru a face plasticul mai flexibil și mai greu de spart, în principal în clorura de polivinil (PVC), care se găseşte în produse precum jucăriile pentru copii.

Ftalații se găsesc și în detergenți; podele, mobilier și perdele de duș din vinil; materiale plastice pentru automobile; uleiuri lubrifiante și adezivi; produse rezistente la ploaie și la pete; îmbrăcăminte și încălțăminte; și multe produse de îngrijire personală, inclusiv șampon, săpun, spray de păr și lac de unghii, făcând parfumurile să dureze mai mult.

Ce probleme de sănătate cauzează ftalaţii

Studiile au făcut legătura între ftalați şi obezitatea infantilă, astmul, problemele cardiovasculare, cancerul și problemele de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale și testiculele necoborâte la băieți și un nivel scăzut de spermatozoizi și testosteron la bărbați adulți.

Totuşi, echipa de cercetare care a realizat studiul publicat pe 13 februarie a descoperit că cei trei ftalați creați de producători pentru a înlocui DEHP sunt de fapt mai periculoși decât DEHP atunci când vine vorba de nașterea prematură.

Potrivit lui Trasande, DiDP, DnOP și DiNP prezenţi în doze mai mici decât DEHP au creat acelaşi rezultat când vine vorba de prematuritate.

O naștere este considerată prematură dacă are loc înainte de 37 de săptămâni de gestație. Din cauză că organele vitale și o parte a sistemului nervos pot să nu fie pe deplin dezvoltate, o naștere prematură poate pune copilul în pericol.

Pe măsură ce cresc, copiii născuți prematur pot avea probleme de vedere, de auz și dentare, precum și întârzieri intelectuale și de dezvoltare, potrivit centrului medical academic Mayo Clinic din Statele Unite. Prematuritatea poate contribui la paralizia cerebrală, epilepsie și tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietate, tulburare bipolară și depresie.

Ca adulți, persoanele născute prematur pot avea, de asemenea, niveluri mai ridicate de tensiune arterială și colesterol, astm și alte infecții respiratorii și pot dezvolta diabet de tip 1 și tip 2, boli de inimă, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Foto: Freepik