Stiri

Agricultorii revin la îngrășămintele pe bază de excremente umane în Japonia

3
min
6/7/2023

Ieftin, ecologic și bazat pe o tradiție străveche, „shimogoe” („îngrășământ provenit dintre fese”) este folosit din ce în ce mai mult de agricultorii din Japonia.

Excrementele umane erau folosite pentru fertilizarea culturilor în multe ţări în trecut, însă crearea şi extinderea reţelelor de canalizare, a sistemelor de purificare şi a îngrăşămintelor chimice au făcut ca acestea să nu mai fie folosite.

În urmă cu aproximativ 10 ani, stațiile japoneze de epurare a apelor uzate au început să se gândească la reluarea acestui sistem, întrucât procesul de eliminare a nămolurilor de epurare este costisitor şi potenţial dăunător pentru mediu. Însă, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia şi creşterea preţurilor îngrăşămintelor, popularitatea practicii a crescut din nou, potrivit france24.com, care citează AFP.

O companie din nord-estul Japoniei, care produce acest îngrăşământ din 2010 a constatat că vânzările de shimogoe au crescut cu 160% în anul financiar care s-a încheiat în martie și acum a rămas fără stocuri.

„Îngrășământul nostru este popular pentru că este ieftin și îi ajută pe fermieri să diminueze costurile, care au crescut vertiginos. Este, de asemenea, bun pentru mediu”, a spus vicepreședintele companiei, Toshiaki Kato.

Îngrăşământul este fabricat dintr-o combinație de nămoluri de canalizare tratate din fose septice și deșeuri umane din haznale şi este vândut cu 160 de yeni (un euro) pentru 15 kilograme, de 10 ori mai puțin decât îngrăşămintele fabricate din produse de import.

La o instalație de prelucrare din Miura, la sud de Tokyo, apa este extrasă din excrementele umane aduse cu un camion-cisternă, iar ce rămâne este tratat în rezervoare uriașe, unde materialul este fermentat de bacterii pentru a-i reduce mirosul și a-i crește beneficiile agricole.

„Toate substanțele nocive, cum ar fi metalele grele, sunt îndepărtate din nămolul de canalizare prelucrat înainte ca acesta să ajungă aici”, a spus directorul Kenichi Ryose.

Actualul guvern japonez a încurajat folosirea shimogoe, în parte din cauza îngrijorărilor legate de siguranța alimentară după invazia rusă în Ucraina.

În decembrie, Ministerul Agriculturii a stabilit obiectivul de a dubla utilizarea excrementelor animale și umane până în 2030, astfel încât acestea să reprezinte 40% din îngrășămintele utilizate în Japonia.

Foto: Freepik