Stiri

Agent Green acuză Guvernul că nu a îndeplinit ţinta de strictă protecţie a pădurii din parcuri naţionale

4
min
21/2/2024

Agent Green a acuzat guvernul României că „nu și-a îndeplinit obiectivul asumat de guvernare privind stricta protecție a pădurii din cele 13 parcuri naționale”, care însumează doar 1% din suprafața țării.

Organizația ecologistă şi-a propus să publice săptămânal începând cu săptămâna aceasta, o serie de patru reportaje care ilustrează dezastrul din Parcul Național Munții Rodnei, un parc unde proprietarii primesc compensații în valoare de aproape două milioane de euro anual pentru a lăsa pădurea să crească.

În primul reportaj publicat luni, 12 februarie, sunt expuse tăierile rase de pădure din parc aflate pe raza ocolului silvic privat Someș-Țibleș, județul Bistrița-Năsăud.

„Un versant întreg de pădure mixtă veche de foioase și rășinoase a fost ras de pe fața pământului. S-au făcut drumuri forestiere noi, multe și apropiate, fără aprobări. Lățimea acestora ajunge chiar și la 10 metri, la fel ca un drum național. Pentru realizarea lor au fost distruși chiar și versanți din rocă. Eroziunea solului are adâncimea de 1-2 metri. Suprafețele tăiate nu doar că nu s-au regenerat, dar sunt acum supuse eroziunii accentuate”, au transmis reprezentanţii Agent Green printr-un comunicat.

Conform Agent Green, Mihail Mureşan, şeful acestui ocol, „nu are cunoştinţă de vreo problemă şi nu vede niciun motiv pentru protejarea strictă a parcului naţional”. Acesta spune că va trimite un control şi la nevoie vor duce pământul înapoi cu coşul, susţin reprezentanţii organizaţiei.

„Obiectivul principal într-un parc național este protejarea biodiversității și ecoturismul. Eu nu înțeleg nici ce se protejează atunci când razi pădurea și nici ce ar mai putea să vadă vreun turist. De asemenea nu înțeleg de ce guvernul a promis că va proteja strict parcurile naționale dacă cei care le administrează le tratează mai rău decât ar trebui îngrijite niște păduri ordinare pentru producția de lemn. Oamenii care taie în Rodna parcă au boală pe pădure. Dezastru au lăsat în urmă”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Am bătut la picior sute de parcuri naționale de pe toate continentele. Nu am văzut niciodată tăieri. Standardul este același peste tot în lume, mai puțin în România. Din Yellowstone până în Great Ottway National Park nu vezi niciun ciot. Copacii sunt lăsați să crească și generațiile să se succeadă natural, fără intervenția omului”, a adăugat Păun.

Agent Green a mai atras atenția și în urmă cu patru ani în serialul „Un Masacru Național” în legătură cu tăierile din Rodna, însă reprezentanţii organizaţiei spun că de această dată exploatările au scăpat total de sub control. Organizația a urmărit și destinația lemnului exploatat și a descoperit că acesta nu este destinat comunităților locale, ci unor mari corporații.

În următoare trei reportaje va fi expus drumul lemnului, tăierile abuzive de pe raza altor ocoale silvice din parc, precum și reacția anemică a autorităților confruntate cu ilegalitățile prezentate.

Foto: Freepik