CSR

AFI Europe vizează atingerea țintei de zero emisii de carbon pentru toate proiectele sale până în anul 2025

9
min
6/10/2022

Compania Colliers va acorda consultanță în acest proces de certificare, care va viza în primul rând clădirile operaționale din portofoliul AFI Europe România.

Compania AFI Europe anunță o serie de planuri ce vizează atingerea unor ținte ambițioase privind sustenabilitatea tuturor proiectele sale, reducerea semnificativă a emisiilor de carbon, îmbunătățirea confortului și siguranței ocupanților acestora, precum și transformarea proiectelor în clădiri SMART, cu un grad înalt de acces la tehnologie.

Potrivit strategiei de sustenabilitate a companiei, unul dintre cele mai importante obiective este obținerea, până în 2025, a certificării „LEED Zero Carbon” pentru toate proiectele de birouri operationale, precum și a proiectelor care urmeaza sa fie dezvoltate în România.

De aceea, AFI Europe România a demarat procesul de obținere a acestei certificări, proces preconizat să fie finalizat în următorii 2 ani.  

Compania Colliers va acorda consultanță în acest proces de certificare, care va viza în primul rând clădirile operaționale din portofoliul AFI Europe România. Pe baza unei evaluări inițiale, vor fi emise o serie de recomandări pentru a fi implementate, precum: creșterea eficienței energetice (prin optimizare BMS

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

„AFI Europe abordează reducerea impactului clădirilor de birouri pe care le gestioneaza asupra mediului, angajându-se să obțină certificarea LEED Zero Carbon pentru întregul său portofoliu de birouri. Obținerea neutralității emisiilor de carbon, până în 2050, este un obiectiv al Uniunii Europene, iar AFI Europe România va fi un pionier pe piața românească prin aceste îmbunătățiri implementate din timp. Suntem încântați de faptul că echipa noastră de consultanță strategică ESG va consilia AFI pe parcursul procesului de certificare LEED Zero Carbon. Programul are abilitatea unică de a confirma această etapă în domeniul sustenabilității, prin abordarea problematicii schimbărilor climatice și încurajarea unui progres accelerat pe toate cele 3 planuri - oameni, planetă și profit"
Oana Stamatin, ESG Chief Officer - CEE & România, Colliers

Pe termen lung, strategia AFI Europe vizează o abordare carbon free pentru toate proiectele de birouri care vor fi dezvoltate in România, astfel încât angajamentul față de dezvoltarea sustenabilă a clădirilor proprii să anticipeze și să devanseze obiectivele stabilite la nivel european.

7 clădiri de birouri certificate din punct de vedere al sustenabilității

Până în prezent, AFI Europe a obținut certificări „verzi” LEED și BREEAM pentru toate cele 7 proiecte de birouri din portofoliu: AFI Park, AFI Tech Park, AFI Victoriei Plaza, AFI Park Floreasca, AFI Lakeview, AFI Park Timișoara si AFI Park Brașov, dar și pentru centrul comercial AFI Brașov și complexul rezidențial AFI City București Noi, care a primit certificarea Green Homes din partea Consiliului Român al Clădirilor Verzi (RoGBC). Mall-urile AFI Cotroceni și AFI Ploiești sunt în proces de certificare ca si constructii “verzi”. 

În ce privește măsurile legate de confortul și siguranța chiriașilor, compania a investit în 2021 aproximativ 1 milion de Euro în cel mai nou sistem de purificare a aerului prin ionizare Bi-polară, care a fost instalat în toate clădirile de birouri din portofoliul AFI.

Pentru a oferi condiții optime de funcționare și a sprijini creșterea productivității tuturor ocupanților clădirilor de birouri din portofoliu, calitatea mediului interior este asigurată printr-o ventilație îmbunătățită și aport sporit de aer proaspăt, reducerea poluanților din aer proveniți de la materialele de construcție, confort termic adecvat și acces la lumină naturală. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

De altfel, la inceputul acestui an, compania a anunțat obținerea certificării Well Health & Safety pentru întregul său portofoliu de clădiri de birouri din România. Aceasta acoperă cinci zone cheie, incluzând proceduri de curățare, managementul calității aerului și serviciile de sănătate. 

„Suntem constant preocupați să oferim un mediu de lucru sănătos și sigur tuturor chiriașilor prezenți în proiectele noastre de birouri, apelând la cele mai moderne sisteme existente la ora actuală. Din punctul nostru de vedere, bunăstarea și sănătatea sunt invariabil legate de impactul pe care noi îl avem asupra naturii. Acesta este și motivul pentru care toate acțiunile noastre din ultimii ani converg in direcția sustenabilității, atât în faza de construcție a proiectelor, prin achiziționarea de materiale sustenabile și reducerea amprentei de carbon aferente procesului de construcție, cât și în ce privește modul de funcționare și utilizare a clădirilor de birouri. Investim semnificativ în cele mai noi soluții de reducere a consumului de apă și energie, de utilizare a resurselor regenerabile, de colectare selectivă a deșeurilor, precum și de încurajare a transportului sustenabil al chiriasilor nostri prin folosirea bicicletelor și a mașinilor electrice”
Emma Toma – Head of Office Division, AFI Europe Romania