Stiri

Administrația Națională Apele Române a aplicat în acest an cu 60% mai multe amenzi decât în 2019

3
min
24/12/2020

Cele mai multe amenzi au fost date pentru exploatări ilegale ale agregatelor minerale.

Inspectorii Administrației Naționale „Apele Române” au aplicat, în acest an, amenzi în valoare de peste 20 de milioane de lei, cu aproape 60% mai mult decât totalul amenzilor aplicate anul trecut.

Amenzile în cuantumul cel mai mare au fost aplicate pentru exploatări ilegale ale agregatelor minerale.

Cei 133 de inspectori au intensificat controalele la nivel național și au aplicat amenzi mai aspre: peste 7 milioane de lei pentru exploatări ilegale a agregatelor minerale; peste 5 milioane de lei pentru operatorii de plajă care nu au respectat condițiile contractuale; peste 2 milioane de lei pentru evacuarea apelor uzate neepurate sau insuficient epurate; peste 1 milion de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor pe maluri sau pe cursurile de apă”, a anunțat instituția într-o postare pe Facebook.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate în bazinele hidrografice Mureș, Argeș-Vedea, Someș-Tisa, Siret și Dobrogea-Litoral, potrivit Administrației Naționale "Apele Române". În 27 de cazuri au fost sesizate instituțiile de cercetare penală, iar pentru 9 dintre acestea s-a propus suspendarea activității.

Administrația Națională „Apele Române” administrează apele din domeniul public al statului și infrastructura Sistemului Național de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundațiilor, canale, derivații interbazinale, prize de apă și alte lucrări specifice, precum și infrastructura sistemelor naționale de veghe hidrologică, hidrogeologică și de monitorizare a calității resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoașterii și a gestionării unitare pe ansamblul țării, a resurselor de apă de suprafață și subterane.