Stiri

Administrația Deltei, lăsată cu ochii în soare de Ministerul Lucrărilor Publice, care nu dă lămuriri în privința fotovoltaicelor

4
min
14/12/2022

Prin programul Electric Up aprobat de Guvernul României, micii întreprinzători au acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru amenajarea parcurilor fotovoltaice.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a decis să analizeze toate cererile primite din partea persoanelor fizice şi juridice cu sedii în perimetrul Rezervaţiei pentru acordarea avizelor necesare instalării panourilor fotovoltaice, după ce aceste solicitări au fost blocate mai multe săptămâni, din cauza unei formulări vagi din hotărârea de Guvern nr 1.516 din 2008 privind Regulamentul cadru de urbanism pentru Rezervaţie.

HG 1516/2008

Potrivit guvernatorului Deltei, Gabriel Marinov, actul normativ, modificat recent, interzice la articolul 14 parcurile solare în perimetrul Rezervaţiei, dar permite folosirea izolată a panourilor solare pentru "necesităţi domestice de energie", fără a defini această expresie.

"Am început corespondenţa cu ministerul de resort şi cel al Lucrărilor Publice, dar nu s-a lămurit acea formulare. Înclinăm să trecem la o interpretare proprie, înţelegând că tot ce nu este parc fotovoltaic cu destinaţia de a introduce energie în sistemul naţional să fie avizat favorabil", a declarat guvernatorul Marinov, pentru Agerpres.

El a menţionat că toate solicitările primite vor fi analizate separat.

"Încă de la începerea corespondenţei cu ministerul de resort, Consiliul ştiinţific s-a pronunţat în favoarea punctului nostru de vedere", a precizat guvernatorul Rezervaţiei.

În urmă cu aproape trei săptămâni, proprietarul unei pensiuni din comuna Crişan, Dan Verbina, a semnalat faptul că în jur de 40 de agenţi economici cu sediul în perimetrul Rezervaţiei care au primit aviz favorabil pentru contractarea unor granturi în vederea instalării de panouri fotovoltaice prin programul Electric Up au investiţiile blocate la ARBDD, din cauza hotărârii de Guvern nr. 1.516/2008.

Prin programul Electric Up aprobat de Guvernul României, micii întreprinzători au acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru amenajarea parcurilor fotovoltaice.

Sursa foto: PxHere