Stiri

90.000 de europeni vor muri anual de cald. Cauza: caniculele mai dese provocate de schimbările climatice

5
min
10/11/2022

Între 1980 şi 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a avertizat miercuri că 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculelor până la sfârşitul acestui secol, dacă nu se iau măsuri. Aceasta ar reprezenta cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii legată de climă, potrivit AFP.

Ținta optimistă: 30.000 pe an

"În lipsa unor măsuri de adaptare, şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor", a precizat AEM.

"Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an", a subliniat aceasta, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 şi 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Combinaţia dintre episoadele caniculare mai frecvente, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenţia europeană.

Luni, biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a anunţat că cel puţin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de puternicele valuri de căldură din vara lui 2022.

Mai multe boli infecțioase

Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai vulnerabilă la apariţia şi transmiterea unor boli infecţioase.

Anumite tipuri de ţânţari, vectori ai malariei şi ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creşterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea în apă a bacteriilor, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

"Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluţii, inclusiv planuri de acţiune eficace pentru căldură, ecologizarea oraşelor, proiectarea şi construirea de clădiri adecvate şi adaptarea orarelor şi condiţiilor de lucru", se arată în raport, adăugând că o mare parte din decesele cauzate de căldură pot fi evitate în Europa.

Sursa foto: Flickr