Stiri

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului, celebrată în acest an pe tema biodiversității

4
min
8/6/2020

Încălzirea globală și pericolul ca peste 1 milion de specii de plante și animale să dispară, fac ca semnificația acestei zile să fie tot mai importantă pentru planetă.

Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, atunci când a fost organizată la Stockholm cea dintâi mare conferinţă privind problemele de mediu. A fost celebrată pentru prima dată, însă, doi ani mai târziu, în 1974, cu sloganul „Un singur Pământ”. A devenit cea mai renumită și importantă zi pentru acțiuni de mediu, fiind sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, prin implicarea guvernelor, celebrităților, societății civile și a companiilor, astfel încât toți să-și concentreze eforturile pe problema presantă a protejării planetei. În 2020, tema este biodiversitatea - o preocupare urgentă și existențială. Evenimentele recente de la începutul anului, de la incendiile grave de păduri din Australia, Brazilia și Statele Unite, până la invazia lăcustelor din Africa de Est, iar acum, pandemia de coronavirus, demonstrează interdependența oamenilor și legăturile profunde care există în tot ceea facem. Putem spune că NATURA ne trimite un mesaj. De aici și sloganul ales în acest an: Time for Nature!

Alimentele pe care le mâncăm, aerul pecare îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră să fie locuibilă, vin toate din natură. Acestea sunt perioade excepționale în care natura ne trimite un mesaj: Pentru a ne îngriji de noi înșine, trebuie să avem grijă de natură. E timpul să ne trezim. Să acționăm. Să ne ridicăm vocea. Este timpul să ne întoarcem mai mult către oameni și planetă. Ziua Mondială a Mediului este timpul nostru pentru natură”, este apelul ONU de Ziua Mondială a Mediului 2020.

Începând din 1987, în fiecare an, Ziua Mondială a Mediului este găzduită de o altă țară, în care au loc evenimente oficiale. Anul acesta, gazda este Columbia, în parteneriat cu Germania. Din cauza pandemiei de coronavirus și a pericolului de îmbolnăvire, milioane de oameni vor sărbători digital această zi la nivel mondial, luând atitudine sau urmărind evenimentele online.

Mai ales în ultimul deceniu, Ziua Mondială a Mediului este gândită ca o platformă care să tragă un semnal de alarmă și să ducă la schimbări radicale în ceea ce privește reducerea poluării și salvarea, pentru generațiile viitoare, a mediului în care trăim: companiile să dezvolte modele mai ecologice, fermierii să producă cât mai durabil, fabricile să producă mai sustenabil, guvernele să protejeze ariile naturale sălbatice.

Ziua Mondială a Mediului vine anul acesta și în contextul în care Comisia Europeană a anunțat unul din cele mai ambițioase planuri ecologice din istorie. Prin EU Green Deal, Uniunea Europeană își propune să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic, cu alte cuvinte, țările UE să nu mai emită gaze cu efect de seră. Pentru aceasta este nevoie de investiții de peste o mie de miliarde de euro care să se concentreze pe mai multe domenii:

  • investiții în industrii și tehnologii eco-friendly care să ducă la reducerea poluării
  • utilizarea eficientă a resurselor, prin trecerea la o economie circulară, mai curată
  • refacerea biodiversității
  • sprijin pentru inovare în sectorul industrial
  • introducerea unor forme de transport privat și public mai puțin poluante, mai ieftine și mai sănătoase
  • decarbonizarea sectorului energetic
  • îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor
  • colaborarea cu partenerii internaționali pentru îmbunătățirea standardelor de mediu la nivel mondial