Stiri

Astăzi, bucureştenii au respirat aer curat. FOTO

3
min
10/4/2024

Luni, 25 martie, bucureştenii au respirat aer curat pentru prima dată în 2024.

În premieră anul acesta, toţi senzorii de poluare din Capitală au fost verzi pe parcursul zilei, potrivit hărţii calităţii aerului de pe platforma Aer Live. Aceasta poate fi accesată de utilizatori atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţia dedicată telefoanelor mobile.

„Breaking news: Azi Bucureştiul a respirat aer curat! Prima zi din 2024 pe verde total, să ne bucurăm de ea!”, au scris reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale de mediu Ecopolis, care coordonează reţeaua de senzori.

O combinaţie între traficul rutier scăzut, reducerea încălzirii poluante din oraş, ploaie „zdravănă” şi vânt au condus la un aer curat, potrivit acestora.

Totuşi, veştile bune vin după un alt weekend în care indicii de poluare au indicat un nivel foarte ridicat de PM 2.5 şi PM 10.

De pildă, sâmbătă, în jurul orei 22:30, harta Bucureştiului arăta astfel:

Octavian Berceanu, specialist în politici publice de mediu şi fost şef al Gărzii de mediu, a postat o fotografie în aceeaşi zi, sugerând arderi ilegale de deşeuri în apropierea Capitalei.

„Inversiune termică în Sinteşti (n.r. - comuna Vidra). Restul poluării de sâmbătă seara provine din trafic şi din încălzirea rezidenţială, zic ăia de-i plătim ca să ne mintă”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

„Totuşi, pe date şi analize făcute de către specialiştii din Institutul Măgurele, toxinele degajate în aer din arderile ilegale de cabluri, ca cele din poză, şi respirate de tine şi de mine, sunt de 4.000 de ori mai toxice decât praful. Pe cercetările medicilor români, toxinele astea îţi scurtează viaţa cu şase ani şi pe cea a copilului tău cu 10 ani”, a adăugat acesta.

Garda de Mediu a fost contactată de Green News pentru replică.

Foto: Aer Live, Octavian Berceanu/Facebook