Stiri

230.000 de tone de plastic sunt aruncate anual în Marea Mediterană

3
min
2/11/2020

Egipt, Italia și Turcia aruncă cea mai mare cantitate de obiecte de plastic în Mediterană.

Un raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) avertizează că aproape 230.000 de tone de deșeuri de plastic ajung în fiecare an în Marea Mediterană, adică echivalentul a 500 de containere de transport. Această cantitate s-ar putea dubla până în anul 2040 în lipsa unor măsuri ambițioase. Gestionarea deficitară a deșeurilor reprezintă cauza pentru care 94% din plastic ajunge în mare.

Egiptul, cu 74.000 de tone deversate anual, Italia (34.000 tone pe an) și Turcia (24.000 tone pe an) sunt țările care aruncă cea mai mare cantitate de obiecte de plastic în Mediterană. În ceeace privește cantitatea de plastic pe cap de locuitor, Muntenegru (8 kilograme pe persoană pe an), Bosnia-Herţegovina și Macedonia de Nord (ambele cu 3 kilograme pe an pe persoană) sunt în frunte.

Poluarea cu plastic reprezintă o sursă de deteriorare pe termen lung a ecosistemelor terestre și marine și a biodiversității”, afectând în special „animalele marine care pot rămâne captive sau pot înghiți deșeurile de plastic și pot muri de epuizare și de foame”, a reamintit Minna Epps, director în cadrul Programului marin şi polar al IUCN.

Potrivit raportului, o mai bună gestionare a deșeurilor în cele mai poluante o sută de orașe ar putea reduce cantitatea de plastic care ajunge în Marea Mediterană cu 50.000 de tone pe an. De asemenea, interzicerea utilizării anumitor produse, cum ar fi pungile de plastic, ar preveni riscul ca alte 50.000 de tone de deșeuri să ajungă în ape.

Guvernele, sectorul privat, institutele de cercetare, (...) companiile și consumatorii trebuie să colaboreze pentru a regândi procesele și lanțurile de aprovizionare, să investească în inovație și să adopte moduri de consum durabile și practici îmbunătățite de gestionare a deșeurilor pentru a stopa fluxul de contaminare cu plastic”, a insistat Antonio Troya, directorul Centrului de Cooperare pentru Mediterana al IUCN, cu sediul în Malaga, în sudul Spaniei.