Solutii

10% din electricitatea globală în 2021 a fost produsă de energia solară și eoliană

2
min
2/5/2022

Energia solară, eoliană și alte surse „curate” au generat 38% din electricitatea mondială în 2021.

Energia eoliană și cea solară au generat pentru prima dată 10% din electricitatea globală în 2021, în condițiile în care cererea de energie e tot mai mare, relatează BBC.

50 de țări obțin mai mult de o zecime din energia electrică din surse eoliene și solare, potrivit unui studiu realizat de Ember, un think tank pentru climă și energie, ne informează Digi 24.

În condițiile în care economiile lumii și-au revenit după pandemia COVID-19, cererea de energie a crescut vertiginos.

Energia solară, eoliană și alte surse „curate” au generat 38% din electricitatea mondială în 2021. Pentru prima dată, turbinele eoliene și panourile solare au generat 10% din total.

Ponderea provenită din vânt și soare s-a dublat din 2015, când a fost semnat acordul climatic de la Paris.

Cea mai rapidă trecere la energia eoliană și solară a avut loc în Olanda, Australia și Vietnam, care au trecut o zecime din cererea lor de energie electrică de la combustibili fosili la surse verzi în ultimii doi ani.

„Olanda este un exemplu excelent de țară de latitudine nordică care dovedește că nu este vorba doar de locul unde strălucește soarele, ci și de existența unui mediu politic adecvat, care face o mare diferență în ceea ce privește succesul energiei solare”, a spus Hannah Broadbent, analistă de la Ember.

Vietnamul a înregistrat, de asemenea, o creștere spectaculoasă, în special în domeniul energiei solare, care a crescut cu peste 300% în doar un an.

În ciuda creșterii și a faptului că unele țări, precum Danemarca, obțin acum mai mult de 50% din energia electrică din surse eoliene și solare, energia pe bază de cărbune a înregistrat, de asemenea, o creștere remarcabilă în 2021.