Stiri

PNRR ne reface și pădurile degradate: Ministerul Mediului a scos la bătaie 100 de milioane de euro din Plan

5
min
16/2/2023

56.000 ha ar trebui reîmpădurite până la finalul lui 2026.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă lansarea apelului de proiecte destinat refacerii suprafeţelor forestiere afectate, cu un buget de 100 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

56.000 ha vor fi reîmpădurite

"Finanţăm, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, refacerea suprafeţelor forestiere acolo unde fondul forestier a fost afectat de factori biotici, abiotici, de fenomene meteo, furtuni, doborâturi. Avem un buget de 100 milioane de euro. Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca judeţele care au suprafeţe foarte mici de pădure, să beneficieze de aceste scheme de finanţare, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, ecologic în acele judeţe. În total, vom împăduri peste 56.000 hectare până în 2026 prin cele două linii de finanţare: cea destinată reîmpăduririlor, pe care o lansăm astăzi, şi schema privind înfiinţarea de păduri noi, lansată în noiembrie 2022. Schimbările climatice pot fi prevenite şi acest fenomen poate fi încetinit doar dacă acţionăm pe cele două planuri: reducem emisiile şi creştem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru subinvestiţia C2/I.1.B. - Refacerea potenţialului forestier este de 491,9 milioane lei, iar sesiunea de depunere a proiectelor a demarat joi, 16 februarie, la ora 12:00.

Aproape oricine are dreptul să ia bani

Potrivit sursei citate, beneficiarii acestei măsuri sunt: deţinători publici de teren de împădurit - Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea"; Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat"; unităţile administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii, pentru domeniul public şi privat deţinut de către acestea); alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora, precum şi deţinători privaţi de teren de împădurit (persoanele fizice; persoanele fizice autorizate; întreprinderile individuale; întreprinderile familiale; societăţile comerciale; asociaţiile şi fundaţiile; alte persoane juridice de drept privat; formele asociative ale acestora).

Mai poți citi: Supravieţuirea exemplarelor de râs din Franţa, ameninţată de consangvinizare (studiu). Cum poate România ajuta

Prin intermediul acestui apel se acordă finanţare pentru realizarea ţintelor cuprinse în Investiţia 1, Subinvestiţia 1.B, respectiv acordarea de sprijin pentru refacerea potenţialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamităţi naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare şi de evenimente catastrofale.

Apelul de finanţare este de tip necompetitiv, va fi deschis până la data de 23 ianuarie 2026, ora 23:59, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul "primul venit, primul servit", în limita bugetului maxim alocat.

Calendarul propus pentru Investiţia 1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire prin PNRR menţionează realizarea a cel puţin 25.000 de hectare suprafeţe noi de teren împădurite sau reîmpădurite până la 31 decembrie 2023, iar până la 30 iunie 2026 realizarea a 56.700 de hectare astfel de suprafeţe.

Foto: Facebook/Ministerul Mediului - România