Smart City

Viena, cel mai verde oraș din lume

3
min
4/6/2020

La doar 1.000 de km de București, capitala Austriei, Viena, a fost declarat cel mai verde oraș din lume

Folosind o combinație de performanțe statistice și evaluări calitative în care sunt incluse calitatea aerului, numărul de parcuri, accesul la transportul public și disponibilitatea reciclării în cele mai vizitate orașe, agenția de consultanță Resonance a declarat Viena ca fiind cel mai verde oraș din lume.

Cunoscută pentru cele mai analitice și cuprinzătoare studii de acest gen, compania lansează un top al orașelor verzi, studiul apreciind despre Viena că „Angajamentul provine dintr-o istorie de planificare urbană metodică, care a oferit lumii totul, de la Parcul englezesc inspirat de grădina engleză (deschis în 1862) până la un parc național propriu-zis în afara orașului (celebrul Nationalpark Donau Auen).” Viena este și „reperul european pentru transportul public”, aproape jumătate din populația orașului având abonament anual pentru mijloacele de transport în comun.

În perioada pandemiei de coronavirus, primarul orașului a făcut trasee speciale pentru biciclete către parcuri, a creat mai multe zone pietonale, astfel ca după ieșirea din restricții, populația să aibă și mai ușor acces către spațiile verzi, care reprezintă 50% din oraș. Dezvoltarea sustenabilă a orașului continuă și cu impunerea sistemelor de energie solară care au devenit obligatorii pentru toate clădirile nou construite în Viena. Clasamentul agenției continuă cu alte orașe verzi ca Munchen și Berlin în top 3, urmând Madrid, São Paulo, Manchester, Lisabona, Singapore, Amsterdam. Criteriile care au stat la baza clasamentului sunt „deosebit de relevante, deoarece ne gândim la densitate și la viitorul planificării urbane în contextul coronavirusului și al distanțării sociale impuse de guvern”, așa cum este precizat în analiză. Criteriile care au stat la baza studiului au fost procentul spațiilor verzi publice, al nevoilor totale de energie din surse regenerabile, al populației care utilizează zilnic transportul public; nivelul poluării aerului; cât de ușor se pot parcurge distanțe pe jos sau disponibilitatea reciclării în oraș. Nu știm cum am putea avea măcar o urmă de speranță că un mare oraș din România ar putea să se afle vreodată într-un asemenea top.